Εντοπίστηκε γονίδιο που προκαλεί καρκίνο

Εντοπίστηκε γονίδιο που προκαλεί καρκίνο

Επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες (ο Κωνσταντίνος Αλιφραγκής, η Έλλη Παπαεμμανουήλ και η Στέλλα Λεμπιδάκη) εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση και ανάπτυξη καρκινικών όγκων τουλάχιστον στο 1% των πασχόντων από το νόσημα.

Όπως αναφέρει η μελέτη των επιστημόνων του Wellcome Trust Sanger, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το γονίδιο CUX1 συνδέεται με τον καρκίνο.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και πολύτιμη ανακάλυψη, καθώς το συγκεκριμένο γονίδιο πιθανώς να αποτελέσει τον στόχο νέων γενετικών αντικαρκινικών θεραπειών.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το συγκεκριμένο γονίδιο συμβάλλει στην εμφάνιση της νόσου όταν είναι ανενεργό, όταν δηλαδή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν από 7.600 καρκινοπαθείς.

Όπως διαπίστωσαν, στο 1% αυτών των ανθρώπων εξαιτίας κάποιας μετάλλαξης το CUX1 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, γεγονός που συνέβαλλε στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητο όσον αφορά τη σχέση του με τον καρκίνο, διότι οι επιστήμονες εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στα γονίδια που είχαν μεγαλύτερη τάση να μεταλλάσσονται, κάτι που δεν συμβαίνει στο CUX1 Το συγκεκριμένο γονίδιο όμως δεν είναι το μοναδικό. Η ερευνητική ομάδα έχει εντοπίσει και αρκετά άλλα που μεταλλάσσονται σπάνια, αλλά κατά πάσα πιθανότητα συμβάλλουν στην εμφάνιση του νοσήματος.

Για να καταλήξουν, ωστόσο, στο ποια είναι αυτά τα γονίδια που θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω, οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν πειράματα σε ποντίκια και θα θέτουν εκτός λειτουργίας ένα προς ένα τα γονίδια μέχρις ότου να διαπιστώσουν πότε εμφανίζεται η ασθένεια.

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ