Χίλιες ημέρες βίας στη Συρία

Χίλιες ημέρες βίας στη Συρία

Η Συρία αντιμετωπίζει «την πιο ολέθρια ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών», ανέφερε η επίτροπος της Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ενώ την Κυριακή συμπληρώνονται 1000 ημέρες από τότε που ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση στη χώρα.

«Χίλιες ημέρες βίας που οδήγησαν σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους, ανδρών, γυναικών και παιδιών, σε εκατομμύρια εκτοπισμένους από τη χώρα τους οι οποίοι αναζήτησαν πιο ασφαλή σημεία», ανέφερε η ανώτερη ευρωπαία αξιωματούχος.

«Χίλιες ημέρες θανάτου, φόβου, κακουχιών, στερήσεων και απελπισίας. Χίλιες ημέρες κατά τις οποίες είμαστε μάρτυρες της δημιουργίας μιας χαμένης γενιάς», συμπλήρωσε η κα Γκεοργκίεβα.

Η σύγκρουση της Συρίας τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια έχει αφήσει περισσότερους από 100.000 νεκρούς και ανάγκασε πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πολύαναμενόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Γενεύη στις 22 Ιανουαρίου.

«Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, προς όλη τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα και τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτή τη φοβερή σύγκρουση να διευκολυνθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους αυτούς που την έχουν ανάγκη», είπε επίσης η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ