Ο γερμανικός Τύπος για το NPD

Ο γερμανικός Τύπος για το NPD

 

«Το NPD χαρακτηρίζεται από την άρνηση των θεμελιωδών αξιών του συντάγματος, δηλαδή της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας και, όπου μπορεί, από την καταπολέμηση αυτών των αξιών», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Αυτός είναι ο λόγος που η αίτηση απαγόρευσης ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα πρέπει να έχει επιτυχή έκβαση. Ο διάβολος δεν έρχεται ποτέ δύο φορές από την ίδια πόρτα και η δημοκρατία απέκτησε τα τελευταία 60 χρόνια σταθερές βάσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να απαγορεύσει αυτήν τη φορά το ακροδεξιό κόμμα, γιατί ανάμεσα στα διδάγματα από το χιτλερικό καθεστώς ανήκει και η αποφασιστική προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» καταλήγει στον άρθρο της η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Rundschau της Φρανκφούρτης εκφράζει ενδοιασμούς. «Κανείς δεν αμφισβητεί την αντισυνταγματικότητα του κόμματος» γράφει.

«Και από τότε που έγινε γνωστή η στενή συνεργασία του NPD με τη νεοναζιστική οργάνωση NSU ηχεί εύλογη η άποψη ότι πιο επικίνδυνο θα ήταν να μην ξεκινήσει διαδικασία απαγόρευσης. Η άποψη είναι εύλογη, αλλά όχι λογική. Διότι σε περίπτωση απαγόρευσης το NPD θα αναζητούσε την τύχη του στο Στρασβούργο. Και ίσως και να την έβρισκε. Διότι, σε αντίθεση με το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να αιτιολογήσει τυχόν απαγόρευση, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το κόμμα διαθέτει οικονομικά μέσα και επιρροή για να επιτύχει τους αντιδημοκρατικούς του στόχους. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στο NPD, που οικονομικά βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας και πολιτικά εξορισμένο από τις τοπικές βουλές, με εξαίρεση τη Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία» επισημαίνει ο σχολιαστής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ