Νιγηρία: 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας

Νιγηρία: 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας

Η ισλαμιστική οργάνωση, Μπόκο Χαράμ, εξαπέλυσε επιχείρηση ευρείας κλίμακας τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην πόλη Μαϊντουγκούρι, το ιστορικό προπύργιό της, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνδρες με βαρύ οπλισμό επιτέθηκαν σε μια στρατιωτική βάση της πολεμικής αεροπορίας της Νιγηρίας, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, και κατέστρεψαν αεροσκάφη και κτίρια. Πυρπόλησαν επίσης καταστήματα και βενζινάδικα και επιτέθηκαν στα στρατιωτικά φυλάκια στα περίχωρα της πόλης.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι αρχές επέβαλαν πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη επί 24 ώρες το 24ωρο και έκλεισαν προσωρινά το αεροδρόμιο, αποκόπτοντάς την από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η επίθεση αυτή, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν εξαπολύσει οι ισλαμιστές αντάρτες τους τελευταίους μήνες. Το 2009, στις πολυήμερες μάχες μεταξύ ισλαμιστών και στρατιωτών στο Μαϊντουγκούρι είχαν χάσει τη ζωή τους 800 άνθρωποι.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι η επίθεση ξεκίνησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις. Ένας αξιωματούχος των τοπικών αρχών, που μένει κοντά στην αεροπορική βάση, είπε ότι «είδα δύο ελικόπτερα να καίγονται» και υποστήριξε ότι «ελάχιστα κτίρια της βάσης παραμένουν ακόμη όρθια».

Οι δράστες έκλεψαν και ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, όμως, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν λίγο αργότερα σε έναν κοντινό δρόμο. «Ακούγαμε γυναίκες και παιδιά να κλαίνε στους στρατώνες», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι επιτιθέμενοι ήταν οπλισμένοι «με αυτόματα ΑΚ-47, με εκτοξευτήρες ρουκετών και με εκρηκτικά».

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Νιγηρίας σε ανακοίνωσή του αργά το απόγευμα, ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 24 από τους επιτιθέμενους ενώ τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος του στρατού στο Μαϊντουγκούρι, συνταγματάρχης, Μοχάμεντ Ντόλε, διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες “απέκρουσαν τους δράστες” και ότι η περιοχή του αεροδρομίου «έχει τεθεί πλέον υπό τον έλεγχο των αρχών». «Οι στρατιώτες μας, με τη βοήθεια αεροσκαφών των ενόπλων δυνάμεων, καταδιώκουν τους τρομοκράτες στο δρόμο Μαϊντουγκούρι-Μπενισέικ», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο όπου βρίσκεται το Μαϊντουγκούρι απαγόρευσε την κυκλοφορία για όλους επί 24 ώρες εντός της πόλης και στους δρόμους που οδηγούν σ’ αυτήν. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να σεβαστούν το νόμο, υποσχόμενες ότι οι απαγορεύσεις θα αρθούν «μόλις βελτιωθεί η κατάσταση».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ