Περικοπές 1 δισ. ευρώ στη Φινλανδία

Περικοπές 1 δισ. ευρώ στη Φινλανδία

H φινλανδική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά περίπου 1 δισεκ. ευρώ από φέτος έως το 2017.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό το σχέδιο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας, η οποία είναι μεταξύ των τελευταίων στην Ευρώπη που ακόμα επωφελούνται του «τριπλού Α», της βέλτιστης βαθμολογίας των τριών σημαντικότερων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

«Μετά τις αποφάσεις αυτές, ο καθένας μας μπορεί να έχει λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στο μέλλον της Φινλανδίας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιούρκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι μεταρρυθμίσεις, που παρουσιάζονται αναλυτικά σε έκθεση, αφορούν κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση. Η αναδιάρθρωση που θα ακολουθήσει πρόκειται να επηρεάσει πολλές υπηρεσίες — από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως τις υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια στους ηλικιωμένους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, στόχος είναι η σε βάθος χρόνου μείωση του κόστους για υπηρεσίες όπως η οδοντιατρική φροντίδα.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε στην έκθεση την πρόθεσή της να αποφύγει άμεσες περικοπές στον προϋπολογισμό προκειμένου να «μην προκαλέσει ασφυξία στην εύθραυστη ζήτηση και την ανάπτυξη».

Στην έκθεση δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις εκτιμήσεις που οδήγησαν στον υπολογισμό του ύψους των περικοπών, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο αυτή να μην «ικανοποιήσει» τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έθεσαν ως προϋπόθεση για τη διατήρηση του «τριπλού Α» την εφαρμογή συγκεκριμένων και αξιόπιστων μέτρων που θα επιτρέψουν να ανασχεθεί η αύξηση του δημοσίου χρέους της Φινλανδίας.

Η Φινλανδία είδε το δημόσιο χρέος της να διογκώνεται ταχύτατα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος της θα περάσει το όριο του 60% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Φινλανδίας το 2014, όταν το 2011 βρισκόταν μόλις στο 49% του ΑΕΠ.

«Η Φινλανδία κάνει αυτό που πρέπει», διαβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο Καρλ Χάγκλουντ, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του μικρού Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος της Φινλανδίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:

«Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στο ότι η Φινλανδία είναι ικανή να συμφωνήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και το πακέτο μέτρων στο οποίο καταλήξαμε σήμερα είναι ακριβώς η απάντηση σ’ αυτό».

Η σημερινή συμφωνία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο περικοπών που περιλαμβάνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62,4 έτη το 2025 από 60,9 έτη σήμερα, καθώς και μέτρα που θα επιτρέψουν την ενοποίηση υπηρεσιών των δήμων και την επίτευξη μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.

Το ΑΕΠ της Φινλανδίας συρρικνώθηκε κατά 0,8% το 2012 και η κυβέρνηση της χώρας προβλέπει ότι η οικονομία της θα καταγράφει και φέτος ύφεση, που υπολογίζει ότι θα φθάσει το 0,5%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ