«Οι ΗΠΑ περιφρονούν τους αμάχους»

«Οι ΗΠΑ περιφρονούν τους αμάχους»

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κατήγγειλε ότι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν κατοικία στην επαρχία Χελμάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μικρό παιδί και να τραυματιστούν δύο γυναίκες και καταδίκασε την επίθεση αυτή ως άλλη μια ένδειξη της περιφρόνησης των Αμερικανών για την ζωή των αμάχων πολιτών στη χώρα του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η αεροπορική επιδρομή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε χειρότερη στιγμή, καθώς ο Καρζάι βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την αμερικανική κυβέρνηση με επίκεντρο το διμερές σύμφωνο ασφαλείας, το οποίο θα βοηθήσει να διαμορφωθεί η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μετά το 2014.

«Η επιδρομή δείχνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν δείχνουν κανένα σεβασμό για τις αποφάσεις της Λόγια Ζίργκα (της συνέλευσης των προεστών) και την ζωή των πολιτών στο Αφγανιστάν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Καρζάι, Αϊμάλ Φάιζι.

«Εάν συνεχιστούν οι επιδρομές αυτού του είδους, δεν θα υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν μετά το 2014 –κάνοντας την «επιλογή μηδέν» όπως είναι γνωστό αυτό το ενδεχόμενο–, όπως έπραξαν στο Ιράκ πριν από δύο χρόνια, εκτός εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Ο Καρζάι, ωστόσο, μέχρι στιγμής αρνείται να υπογράψει το σύμφωνο, παρά το γεγονός ότι έλαβε έγκριση από τη Λόγια Ζίργκα την περασμένη εβδομάδα. Η Συνέλευση σχεδόν παμψηφεί συμβούλεψε τον Καρζάι να κλείσει τη συμφωνία γρήγορα, καθώς είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Αντιθέτως, ο Καρζάι αρνήθηκε και προχώρησε σε επιπλέον απαιτήσεις προς τις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και την επιστροφή όλων των Αφγανών κρατουμένων από την φυλακή των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Το παιδί που σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή ήταν δύο ή τριών ετών, διευκρίνισε ο Φάιζι, προσθέτοντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε όταν το άτομο, που αποτελούσε το στόχο, έτρεξε μέσα σε μια κατοικία για ασφάλεια.

«Δε δίνουν καμιά σημασία στην ζωή των αμάχων πολιτών. Σκοτώνουν τους αμάχους σαν μύγες», τόνισε.

«Αυτό θα έπρεπε να ήταν η κόκκινη γραμμή για εκείνους. . . Ακόμα κι αν επρόκειτο για έναν αντάρτη, δεν θα έπρεπε να πλήξουν το σπίτι αυτό», πρόσθεσε.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε σε ξεχωριστή αεροπορική επιδρομή στην ίδια επαρχία το απόγευμα, προσέθεσε ο Φάιζι. Τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει εάν πρόκειται για αντάρτη ή όχι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ