Σόιμπλε:Βιώσιμες οι δαπάνες για την κυβέρνηση συνασπισμού

Σόιμπλε:Βιώσιμες οι δαπάνες για την κυβέρνηση συνασπισμού

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε σήμερα τις αυξανόμενες επικρίσεις ότι οι δαπάνες που προβλέπονται από τη συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι βιώσιμες.

«Υπολογίσαμε τα πάντα καταλλήλως», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία. Πρόσθεσε πως τα επιπλέον 23 δισ. ευρώ προϋπολογίσθηκαν για την τετραετή περίοδο βάσει ενός συνετού, φιλόδοξου αλλά ρεαλιστικού σχεδιασμού.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι κάνει αυτό για το οποίο επικρίνει τους γείτονές της στην ευρωζώνη: υπόσχεται χρήματα από φόρους για να κατευνάσει ομάδες ειδικών συμφερόντων χωρίς να υπολογίζει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί οικονομική ύφεση.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες «είναι μια συμφωνία συνασπισμού για καλοκαιρία», δήλωσε ο Μάρτιν Βανσλέμπεν, επικεφαλής των Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ελιγμούς «σε περίπτωση που επιστρέψει η αναταραχή», δήλωσε ο Βανσλέμπεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Επισημαίνοντας τις αυξήσεις στις συντάξεις, δήλωσε: «Η δαπάνη την οποία αποφάσισαν θα υπάρξει υποχρεωτικά, αλλά τα έσοδα θα πραγματοποιηθούν μόνον αν η οικονομία λειτουργήσει πραγματικά καλά».

Οι συνταξιούχοι και οι υπηρεσίες των κρατιδίων και των δήμων είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, Τετάρτη, στο Βερολίνο. Η συμφωνία προσφέρει στη Μέρκελ μια τρίτη τετραετή θητεία στην καγκελαρία μ’ ένα νέο εταίρο. Ο προηγούμενος κυβερνητικός εταίρος της, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δεν κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία εξαρτάται από την ψήφο των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με το οποίο η Μέρκελ θα σχηματίσει τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Θα εγκριθεί με ψηφοφορία στις 14 Δεκεμβρίου.

Το SPD έχει δύναμη στις τοπικές διοικήσεις, οι οποίες θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος από τα 23 δισ. ευρώ με τη μορφή ομοσπονδιακής αρωγής.

Ο οικονομολόγος, Μίχαελ Μπρόινινγκερ, που είναι επικεφαλής της «δεξαμενής εγκεφάλων», HWWI στο Αμβούργο, προέβλεψε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως τα έσοδα δεν θα αρκέσουν για να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες και «θα χρειασθούν οπωσδήποτε αυξήσεις φόρων ή θα υπάρξει έλλειμμα».

«Οφείλουμε να επιτρέπουμε τη συσσώρευση πλεονασμάτων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στις καλές περιόδους ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα περιστασιακά ελλείμματα. Αυτό παραγνωρίζεται απολύτως εδώ», δήλωσε.

Ο Κρίστοφ Σμιτ, πρόεδρος των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης, προειδοποίησε πως «χωρίς φόρους και χωρίς νέο χρέος μετά το 2015, μπορεί να υπάρξουν χρήματα για τις επιπλέον δαπάνες ως το 2017, αλλά όχι και για μετά», σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Ντι Βελτ».

Στο μεταξύ ο Σόιμπλε προετοίμασε τους Γερμανούς για υψηλότερες κρατήσεις στους μισθούς τους, όχι μέσω φορολογίας, αλλά μέσω υποχρεωτικών συνταξιοδοτικών εισφορών.

«Οι συνταξιοδοτικές εισφορές θα πρέπει να αυξηθούν στο μέλλον σε κάποιο σημείο. Αυτό θα συμβεί επειδή υπάρχουν λιγότεροι νέοι άνθρωποι και περισσότεροι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ