Τον «φρέναραν» οι αντιδράσεις

Τον «φρέναραν» οι αντιδράσεις

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PSA Peugeot Citroen δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το γενναιόδωρο πακέτο της σύνταξής του, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Γαλλία.

«Αποφάσισα να αποποιηθώ των ρυθμίσεων για τα συνταξιοδοτικά μου δικαιώματα», δήλωσε ο 61χρονος, Φιλίπ Βαρέν, σε δημοσιογράφους αφού είχε δεχθεί πυρά από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και εργαζόμενους στην PSA.

Ο Βαρέν θα αποχωρήσει από τον όμιλο το ερχόμενο έτος, αφού θα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του για λιγότερα από πέντε χρόνια στην μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας.

Συνδικαλιστές της CGT είχαν αποκαλύψει νωρίτερα ότι στους λογαριασμούς του ομίλου PSA περιελήφθη πρόβλεψη να δεσμευθούν λίγο λιγότερα από 21 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του, έναντι του Βαρέν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και μετά. Το ποσό θα καλύψει καταβολές 310.000 ευρώ καθαρά ετησίως, για διάστημα 25 ετών, δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Πέρυσι, ο PSA είχε καθαρές απώλειες 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Λόγω της μείωσης της ζήτησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ο όμιλος ανακοίνωσε εξάλλου το κλείσιμο ενός εργοστασίου συναρμολόγησης στο Παρίσι και την απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας σε όλη την χώρα.

Η αποκάλυψη αυτή για το συνταξιοδοτικό πακέτο του Βαρέν εν μέσω όλων αυτών των περικοπών στον όμιλο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε «απολύτως ανάρμοστη» την συνταξιοδοτική αυτή πρόβλεψη για τον Βαρέν, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, αξίωσε από αυτόν να αρνηθεί το «δώρο» αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «βραβείο μετριότητας» και «πρόκληση» απέναντι στο υπόλοιπο εργατικό δυναμικό.

Μολονότι ο Βαρέν είχε επιχειρηματολογήσει νωρίτερα ότι δημιουργήθηκε εσφαλμένη εντύπωση και ότι η σύνταξή του θα ανερχόταν σε περίπου 300.000 ευρώ ετησίως μετά την παρακράτηση των φόρων, με νεότερη δήλωση εξήγησε ότι λαμβάνοντας υπόψη του τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και λόγω του «τεράστιου σεβασμού» που τρέφει για τους εργαζόμενους στον PSA αποφάσισε να εγκαταλείψει το συνταξιοδοτικό αυτό σχέδιο.

Η εταιρεία βρισκόταν, όπως σημείωσε, σε πολύ διαφορετική κατάσταση όταν εγκρίθηκε το πακέτο αυτό για την συνταξιοδότησή του από την διοίκηση και τους μετόχους το 2010.

Η εταιρεία θα δεχθεί τώρα τις εισηγήσεις ενός νέου συμβουλίου που ορίστηκε για τον ενδελεχή έλεγχο της δεοντολογίας μεγάλων εταιρειών προτού καταλήξει σε ένα πιο «κατάλληλο» πακέτο για την συνταξιοδότησή του, κατέληξε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ