Ανησυχούν οι ΗΠΑ με τις κινεζικές αποφάσεις

Ανησυχούν οι ΗΠΑ με τις κινεζικές αποφάσεις

Οι ΗΠΑ μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους προς την Κίνα για την κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης στην Ανατολική Θάλασσα της, θεωρώντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.

Ο Λευκός Οίκος, το State Department και το Πεντάγωνο εξέδωσαν ανακοινώσεις μετά τον ισχυρισμό της Κίνας ότι θα λάβει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» κατά των αεροσκαφών που δεν δίνουν στοιχεία πτήσης απ’ ευθείας στο Πεκίνο, ενώ πετούν στον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

Το Πεκίνο ήδη οριοθέτησε ένα χώρο εναέριας ευθύνης, μια «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» όπως την αποκαλεί, με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι τα αεροσκάφη που εισέρχονται σε αυτή τη ζώνη πρέπει να υπακούουν στους κανόνες του, ειδάλλως θα λαμβάνονται «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης».

«Καλούμε την Κίνα να μην εφαρμόσει την απειλή της να αναλάβει δράση κατά των αεροσκαφών που δεν δίνουν στοιχεία και δεν υπακούουν στις εντολές από το Πεκίνο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Κίνα να επιδείξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτές τις εξελίξεις οι οποίες αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις και επηρεάζουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας. Διαβιβάσαμε τις έντονες ανησυχίες μας προς την Κίνα και συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους στην περιοχή», δήλωσε η Κάιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η κίνηση της Κίνας είναι «μια αποσταθεροποιητική προσπάθεια να αλλάξει το status quo στην περιοχή» και προσέθεσε ότι η κινεζική ανακοίνωση, «δεν θα αλλάξει τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή».

Οι εντάσεις στην περιοχή αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα των επαφών που θα έχει ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος ταξιδεύει στην Κίνα , την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν έως τώρα λάβει θέση σχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας στις περιφερειακές θαλάσσιες διαφορές, αλλά έχουν τονίσει την ανάγκη για την ελεύθερη ροή του εμπορίου, τη μείωση των εντάσεων, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ