Βιάζονται οι ΗΠΑ

Βιάζονται οι ΗΠΑ

Η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν πρέπει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεν είναι ούτε «πρακτικό ούτε δυνατό» να καθυστερήσει η υπογραφή της, ανακοίνωσε το State Department.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Πσάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να διευκρινίσουν τις δηλώσεις που έκανε ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με τις οποίες η διμερής συμφωνία ασφαλείας, εφόσον εγκριθεί από την Λόγια Ζίργκα, δεν μπορεί να ισχύσει παρά μετά την διεξαγωγή των εκλογών στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2014.

«Πιστεύουμε ότι η υπογραφή της συμφωνία το συντομότερο δυνατόν είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι Αφγανοί να νιώσουν σιγουριά για το μέλλον τους πριν τις επερχόμενες εκλογές», σημείωσε η Πσάκι.

«Δεν είναι ούτε πρακτικό ούτε δυνατό να καθυστερήσουμε περαιτέρω εξαιτίας της αβεβαιότητας που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο και γιατί θα ήταν αδύνατο για τις ΗΠΑ και τους εταίρους του να σχεδιάσουν την μετά το 2014 παρουσία τους», πρόσθεσε η ίδια.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την συνέχιση της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μετά το 2014.

«Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει αν θα συνεχίσουν να είναι παρόντες στρατιώτες στο Αφγανιστάν» μετά το πέρας της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο τέλος του 2014, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ.

Ο Έρνεστ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την αφγανική κυβέρνηση «να προχωρήσει με την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει για τη συνέχιση της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μετά την υπογραφή από τους Αφγανούς της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε επίσης ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν μετά το 2014 αναμένεται να περιοριστεί σε «μερικές χιλιάδες», ενώ πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες αυτοί «θα έχουν μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή» να εκπαιδεύουν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και να πολεμούν κατά των ανταρτών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ