Δεν υποχωρεί η Γαλλία για τα πυρηνικά του Ιράν

Δεν υποχωρεί η Γαλλία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η Γαλλία “δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της διάδοσης των πυρηνικών”, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στο Ισραήλ για μια επίσημη επίσκεψη στην οποία θα κυριαρχήσει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

“Στο ιρανικό ζήτημα, η Γαλλία θεωρεί πως η διάδοση των πυρηνικών είναι ένας κίνδυνος, μια απειλή και, όλως ιδιαιτέρως στην περίπτωση του Ιράν, είναι μια απειλή για το Ισραήλ, για την περιοχή, προφανώς μια απειλή για ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Ολάντ κατά την ομιλία του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ-Αβίβ.

“Και όταν οι Γαλλία υπερασπίζεται τις θέσεις της στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, το κάνει λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη αυτό που εκφράζετε εσείς οι ίδιοι, αλλά το κάνει έχοντας επίσης συνείδηση ότι αποτελεί διακύβευμα για τον πλανήτη”, συνέχισε απευθυνόμενος στους ισραηλινούς οικοδεσπότες του.

“Γι’ αυτό η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της διάδοσης των πυρηνικών. Και η Γαλλία, όσο δεν έχουμε τη βεβαιότητα ότι το Ιράν έχει απαρνηθεί το πυρηνικό όπλο, θα διατηρήσει όλες τις απαιτήσεις της και τις κυρώσεις”, υποσχέθηκε ο γάλλος πρόεδρος.

“Είμαι φίλος σας και θα είμαι πάντα”, κατέληξε λέγοντας τη φράση αυτή στα εβραϊκά, πριν την επαναλάβει στα γαλλικά.

Κατά την κάθοδό του από το αεροπλάνο, τον Ολάντ υποδέχθηκαν ο ισραηλινός ομόλογός του Σιμόν Πέρες και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο θα ξαναδεί εντός της ημέρας για συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, κατά την τελετή για την άφιξη του Ολάντ, ο Νετανιάχου είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη “σταθερή θέση” του Παρισιού “στις προσπάθειες να εμποδιστεί το Ιράν να εφοδιαστεί με πυρηνικά όπλα”.

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) και το Ιράν πρόκειται να αρχίσει την Τετάρτη στη Γενεύη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ