Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Ιράκ με τουλάχιστον 30 νεκρούς, κυρίως μεταξύ των σιιτών πιστών που μετέβαιναν στην ιερή πόλη Καρμπάλα για την Ασούρα.

Οι επιθέσεις, στην πλειονότητά τους στα βόρεια και τα δυτικά της πρωτεύουσας, είχαν επίσης στόχο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην περιφέρεια της πόλης Μπακούμπα, περίπου 60 χλμ. από την Βαγδάτη, σημειώθηκαν τρεις συντονισμένες επιθέσεις με στόχο συγκέντρωση πιστών σιιτών που είχαν σαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και άλλοι 28 να τραυματιστούν, όπως δήλωσαν ιατρικές πηγές και στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Βόμβες εξερράγησαν με στόχο πιστούς που μετέβαιναν στην Καρμπάλα, 110 χλμ. νότια της Βαγδάτης, για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις για την Ασούρα, με την οποία οι σιίτες τιμούν τον θάνατο του ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, τον 7ο αιώνα στην Καρμπάλα.

Η Ασούρα θεωρείται η πιο σημαντική εορτή τους έτους για τους σιίτες, που αποτελούν περίπου το 15% των μουσουλμάνων σε διεθνές επίπεδο. Οι σιίτες είναι η πλειονότητα των κατοίκων του Ιράκ, του Ιράν και του Μπαχρέιν και έχουν επίσης μεγάλες κοινότητες στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Λίβανο και στη Σαουδική Αραβία.

Οι τελετές μνήμης για την Ασούρα συχνά σημαδεύονται από αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ, όπου συχνά οι πιστοί γίνονται στόχος σουνιτών εξτρεμιστών που συνδέονται με την αλ Κάιντα και θεωρούν τους σιίτες «άπιστους». Οι αρχές ανέπτυξαν 35.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στην Καρμπάλα και τα περίχωρά της φέτος για να αποτρέψουν επιθέσεις κι έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε μια μεγάλη περίμετρο στην πόλη, όπου κάνουν συνεχείς πτήσεις ελικόπτερα στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της επαρχίας αναμένεται να επισκεφθούν την Καρμπάλα περίπου δύο εκατομμύρια πιστοί κατά το δεκαήμερο των τελετών, οι οποίες αρχίζουν αύριο. Όλα τα ξενοδοχεία στην πόλη είναι πλήρη.

Σε άλλες περιοχές του Ιράκ σημειώθηκαν επιθέσεις με στόχο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στις οποίες βρήκαν το θάνατο 22 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία σκότωσε τρεις φερόμενους ως αντάρτες σε επιχείρησή της. Οι 11 εξ αυτών σκοτώθηκαν στο Τικρίτ, όπου ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδεύσει ένα όχημα μέσα σε ένα στρατόπεδο της αστυνομίας. Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην Φαλούτζα και στη Βαγδάτη.

Οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ, παρά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Πάνω από 5.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας από την αρχή της χρονιάς, περιλαμβανομένων 964 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ