Νέος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Νέος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ο γάλλος πολιτικός Ζοζέφ Ντολ, εξελέγη σήμερα Πρόεδρος του πανευρωπαϊκού σχηματισμού της κεντροδεξιάς στο οποίο ανήκουν  μεταξύ άλλων το κόμμα Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) της Γαλλίας και το κόμμα Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας. Έως σήμερα ο Ζοφέφ Ντολ, διατελούσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο 66χρονος Ντολ εξελέγη με 112 ψήφους από το σύνολο των 124 σε μια συνέλευση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Διαδέχεται τον Βέλγο πρώην πρωθυπουργό Βίλφριντ Μαρτένς, ο οποίος απεβίωσε την 9η Οκτωβρίου.

“Με μεγάλη μου τιμή αναδέχομαι την εντολή αυτή και την εμπιστοσύνη των αντιπροσώπων των κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων-μελών (του ΕΛΚ) για να ηγηθώ του κόμματος ιδίως ενόψει μάλιστα σημαντικών γεγονότων, όπως οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου”, είπε ο Ντολ.

Ο ίδιος υποσχέθηκε να αφιερώσει “όλη την ενέργειά του” για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2014.

Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του για την διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συνέδριό του το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στο Δουβλίνο την 6η και την 7η Μαρτίου 2014, επιβεβαίωσε ο Ντολ, ο οποίος θα ασκεί τα νέα του καθήκοντα παράλληλα με αυτά του προέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ.

Η ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών έχει ήδη επιλέξει τον δικό της υποψήφιο για την ηγεσία της Κομισιόν στο πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς, νυν προέδρου του ΕΚ.

Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση-ομπρέλα της κεντροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με 73 κόμματα-μέλη από 39 χώρες. Στις τάξεις του ανήκουν οι πρόεδροι της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπαρόζο και Χέρμαν Φαν Ρομπάι αντίστοιχα, 13 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, αλλά και 13 από τους 28 ευρωπαίους επιτρόπους, περιλαμβανομένου του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ. Το ΕΛΚ διαθέτει την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο ΕΚ, χωρίς πάντως απόλυτη πλειοψηφία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ