Ανανέωση εμπιστοσύνης στον Λίμπερμαν

Ανανέωση εμπιστοσύνης στον Λίμπερμαν

Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν διορίστηκε εκ νέου σήμερα υπουργός Εξωτερικών αφού ορκίστηκε ενώπιον της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής, η οποία ενέκρινε την επάνοδό του στο αξίωμα μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες περί διαφθοράς και κατάχρησης εμπιστοσύνης που αντιμετώπιζε — εξέλιξη η οποία ίσως περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, οι οποίες βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση.

Εξηνταδύο μέλη της Κνέσετ ψήφισαν υπέρ του διορισμού του, που είχε ανακοινωθεί χθες Κυριακή από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ 17 τάχθηκαν εναντίον του.

Ο Λίμπερμαν είχε παραιτηθεί πέρυσι, όταν είχε ασκηθεί δίωξη σε βάτος του. Η τοποθέτησή του εκ νέου στο θώκο, τον οποίο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κρατούσε ανοικτό για τον ίδιο ασκώντας ο ίδιος καθήκοντα ΥΠΕΞ, αναμένεται να σημάνει την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της ισραηλινής διπλωματίας.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, που έχει συμμαχήσει με το Λικούντ του Νετανιάχου, αντιμετωπίζει με ανοιχτή δυσπιστία τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους οι οποίες ξανάρχισαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον Ιούλιο, έπειτα από τρία χρόνια διπλωματικού αδιεξόδου. Ο Λίμπερμαν έχει πει επανειλημμένα πως θεωρεί ότι μια μόνιμη συμφωνία ειρήνης είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Κι ο ίδιος ο Νετανιάχου σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πορεία των διαπραγματεύσεων αυτών, δηλώνοντας ότι δεν επιτυγχάνεται πρόοδος. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχει προειδοποιήσει την ισραηλινή ηγεσία πως μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια τρίτη παλαιστινιακή εξέγερση εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτύχουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ