Επίσκεψη Κέρι στην Πολωνία

Επίσκεψη Κέρι στην Πολωνία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στην Πολωνία για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει σχετικά με την έκταση του αμερικανικού κατασκοπευτικού προγράμματος ο αντίκτυπος του οποίου έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Κέρι παραδέχτηκε για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη ότι η χώρα του μερικές φορές πήγε «πολύ μακριά » στην κατασκοπεία. Κατά την άφιξή του στη Βαρσοβία , προερχόμενος από τη Σαουδική Αραβία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, πήγε να καταθέσει στεφάνι προς τιμήν του Ταντέους Μαζοβιέφσκι, του πρώτου επικεφαλής μη -κομμουνιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας και γενικότερα σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 86 ετών.

Ο Κέρι στη Βαρσοβία θα έχει συναντήσεις με την πολωνική ηγεσία όπου θα συζητηθούν «ζητήματα αμυντικής συνεργασίας αλλά και θέματα γενικού ενδιαφέροντος , όπως η κεντρική συνεισφορά της Πολωνίας στην προώθηση της δημοκρατίας και την αύξηση της επιρροής του ΝΑΤΟ», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιν Ψάκι.

Θέμα συζητήσεων θα αποτελέσει επίσης η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, με σκοπό να αντιμετωπιστεί πιθανή απειλή από το Ιράν. Η αμυντική πυραυλική ασπίδα, προβλέπει μέχρι το 2018 την ανάπτυξη 24 πυραύλων αναχαίτισης SM3 – ΙΙΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία.Επιπλέον, όπως ανέφερε η κα Ψάκι «η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουάσιγκτον στην Κεντρική Ευρώπη κάτι που καθιστά εξαιρετικά σημαντική την οικονομική σχέση».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το εμπόριο έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, με τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Πολωνία να είναι «αυξημένες κατά 37 % τους πρώτους επτά μήνες του 2013 », ενώ οι αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στη χώρα. Ο Τζον Κέρι, θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόσρκι ενώ θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Πολωνούς καινοτόμους επιχειρηματίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ