Σε φθίνουσα πορεία ο ευρωπαϊκός πολιτισμός

Σε φθίνουσα πορεία ο ευρωπαϊκός πολιτισμός 

Ο πολιτιστικός χαρακτήρας της Ευρώπης εξασθενεί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου τα οποία αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές, έχει μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, ως καλλιτέχνες ή θεατές. Μόνο το 38% συμμετείχε ενεργά κατά το προηγούμενο έτος σε μια πολιτιστική δραστηριότητα, όπως το τραγούδι, το χορό ή τη φωτογραφία.

 Σε ό, τι αφορά τη λεγόμενη «παθητική» συμμετοχή, ο αριθμός των Ευρωπαίων που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική τους ζωή από δραστήρια έως πολύ δραστήρια μειώθηκε στο 18%, σε σύγκριση με το 21% το 2007. Η μείωση της συμμετοχής αφορά όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες πλην του κινηματογράφου, όπου το 52% των πολιτών δηλώνει ότι πήγε στον κινηματογράφο το προηγούμενο έτος. (+ 1 %).

 Οι κύριοι λόγοι που προβάλλονται για τη μη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα είναι η έλλειψη χρόνου (το 44% δίνει αυτή την εξήγηση για το ότι δεν διάβασε βιβλία), έλλειψη ενδιαφέροντος (το 50% δίνει αυτήν την εξήγηση για το ότι δεν είδε μπαλέτο, χορό ή όπερα), έλλειψη χρημάτων (το 25% δίνει αυτήν την εξήγηση για το ότι δεν πήγε σε συναυλίες), έλλειψη επιλογής (10% κατά μέσο όρο). Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, πάνω από το 50% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πολιτιστικούς σκοπούς, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς το χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

«Ο πολιτισμός είναι πηγή προσωπικής ολοκλήρωσης, δημιουργικότητας και χαράς. Μου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι πολίτες της ΕΕ συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, ως καλλιτέχνες, παραγωγοί ή θεατές. Η έρευνα δείχνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο στηρίζουν τον πολιτισμό ώστε να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού και να αξιοποιήσουν το πολιτιστικό δυναμικό ως κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να προσεγγίσει νέα ακροατήρια και να διερευνήσει νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πρόσβαση και τη συμμετοχή στον πολιτισμό, μέσω του νέου μας προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη” και άλλων πηγών χρηματοδότησης της ΕΕ» δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Για την έρευνα πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 27.000 συνεντεύξεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ