Άσυλο για τον Σνόουντεν στη Γερμανία;

Άσυλο για τον Σνόουντεν στη Γερμανία;

 

Πυκνώνουν οι πιέσεις πολιτικών, κυρίως από το Κόμμα της Αριστεράς, να δοθεί άσυλο στον Έντουαρντ Σνοουντεν, πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ώστε να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση.

Με απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου το Κόμμα της Αριστεράς θέλει να αναγκάσει τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Κατά την άποψη του προέδρου του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ, την πρόταση αυτή θα πρέπει να στηρίξουν εκτός από τους Πράσινους και οι Σοσιαλδημοκράτες. Πάντως η ηγεσία, τουλάχιστον, των Σοσιαλδημοκρατών δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες.

 

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστική στάση

Αν και έντονα ενοχλημένοι από τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, οι δύο μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεν θέλουν να προβούν σε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε ρήξη με την Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ, όπου δήλωσε ότι οι διατλαντικές σχέσεις έχουν για το Βερολίνο «εξέχουσα σημασία και καμία άλλη χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτές όσο η Γερμανία». Αναφορικά με το αίτημα παροχής ασύλου στον κ. Σνόουντεν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Παρά τις δηλώσεις αυτές, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια οριστική στάση όσο αφορά την υπόθεση Σνόουντεν. Η στάση αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη σύναψη συμφωνίας που θα κανονίζει τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Ενώ οι Αμερικανοί φαίνονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν από την κατασκοπεία της βιομηχανίας, ανοιχτά εξακολουθούν να παραμένουν τα θέματα της κατασκοπείας με τεχνικά μέσα στο έδαφος της Γερμανίας αλλά και της παρακολούθησης της καγκελαρίου.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ