Στη Μέση Ανατολή ο Τζον Κέρι

Στη Μέση Ανατολή ο Τζον Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ξεκινά το Σάββατο το 17ο ταξίδι του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναμένεται να έχει νέο γύρο συνομιλιών στην ευρύτερη περιοχή, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη δύσκολη διαδικασία της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρήνης, τον συνεχιζόμενο εμφύλιο στη Συρία, καθώς και το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του κ. Κέρι θα είναι η Σαουδική Αραβία όπου την Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα. Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να υπερκεράσει το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των δυο συμμάχων- κρατών μετά την πολιτική του μη στρατιωτικού παρεμβατισμού που επέλεξε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη Συρία και στο Ιράν.

Μετά το Ριάντ, ο κ. Κέρι αναμένεται έως τις 11 Νοεμβρίου στην Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ, το Αμμάν, το Αμπού Ντάμπι, το Αλγέρι και το Ραμπάτ ενώ θα έχει και ένα σύντομο ταξίδι εκτός της περιοχής καθώς θα μεταβεί στη Βαρσοβία. Πάντως το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA της Αιγύπτου ανέφερε ότι πιθανώς να υπάρξει μια μικρή στάση του Τζον Κέρι την Κυριακή για «λίγες ώρες» στο Κάιρο.

Στο Ριάντ , ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας», και θα συζητήσει επίσης την «προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, την πρόοδο στην Αίγυπτο, καθώς επίσης τις διαπραγματεύσεις με την αποκαλούμενη ομάδα Π5 +1 και το Ιράν για τα πυρηνικά στις 7 και 8 Νοεμβρίου στη Γενεύη» όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιν Ψάκι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ