Ερντογάν: Επικράτησε η βούληση του λαού

Ερντογάν: Επικράτησε η βούληση του λαού

Η “βούληση του λαού επικράτησε” όταν γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος τουρκικού ισλαμοσυντηρητικού κόμματος συμμετείχαν για πρώτη φορά, σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου φορώντας την ισλαμική μαντίλα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Η βούληση του λαού επικράτησε στο κοινοβούλιο”, υπογράμμισε ο Ερντογάν, αρχηγός του ισλαμιστικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου είναι μέλη οι τέσσερις πρώτες “καλυμμένες” γυναίκες βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Λέγοντας πως στο χώρο του κοινοβουλίου επικράτησε “ιστορική ατμόσφαιρα” όταν μπήκαν οι γυναίκες βουλευτές που ήταν καλυμμένες με το χιτζάμπ, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τους δημοσιογράφους για την “ωριμότητα” που επέδειξε το σύνολο των βουλευτών οι οποίοι, αντίθετα απ’ ό,τι είχαν κάνει σε μια προηγούμενη τέτοια απόπειρα, δεν διαμαρτυρήθηκαν για την εμφάνισή των γυναικών συναδέλφων τους.

Από το 1999, καμιά γυναίκα βουλευτής δεν ήταν καλυμμένη μέσα στο χώρο του κοινοβουλίου. Την εποχή εκείνη η Μερβέ Καβακτσί, βουλευτής εκλεγμένη μ’ ένα φιλοϊσλαμιστικό ψηφοδέλτιο, είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την αίθουσα υπό τις αποδοκιμασίες των βουλευτών χωρίς να μπορέσει να ορκιστεί και να ασκήσει τα νομοθετικά καθήκοντά της.

Σύμφωνα εξάλλου με σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων, ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται ότι θέλει να “εξισλαμίσει” την τουρκική κοινωνία, επεδίωξε να καθησυχάσει όλες τις γυναίκες στην Τουρκία.

“Οι καλυμμένες και οι μη καλυμμένες γυναίκες είναι όλες πλήρη μέλη αυτής της (Τουρκικής) Δημοκρατίας”, τόνισε. Οι τέσσερις “πρωτοπόρες” του AKP, βουλευτές από το 2011, άρχισαν να καλύπτουν το κεφάλι τους πολύ πρόσφατα.

Αποφάσισαν να το πράξουν “για θρησκευτικούς λόγους” αφού προσκύνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μέκκα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μαντίλα φορούν σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών στην Τουρκία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ