Ξένους επενδυτές αναζητεί ο Ομπάμα

Ξένους επενδυτές αναζητεί ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, αποβλέποντας σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας, που εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στις ΗΠΑ.

Ενώπιον περίπου 1.200 επικεφαλής επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ και το εξωτερικό στην Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα εξήγγειλε την δημιουργία ενός διακυβερνητικού οργανισμού για την διευκόλυνση των επενδύσεων στη χώρα του.

«Αξιωματούχοι από τα πλέον υψηλόβαθμα κλιμάκια της (κυβερνητικής) ιεραρχίας, περιλαμβανομένου και εμού του ιδίου, προτιθέμεθα να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να προσελκύσουμε επενδύσεις στις ΗΠΑ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μολονότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, που προκλήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από το αδιέξοδο στο Κογκρέσο αναφορικά με την έγκριση του ανωτάτου ορίου του χρέους, κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως γι’ αυτόν «δεν υπάρχει καλύτερος τόπος στον κόσμο για το επιχειρείν από τις ΗΠΑ».

Ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Ομπάμα, ο Τζιν Στέρλινγκ επισήμανε από την πλευρά του πως η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει να «ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ», όπου ο δείκτης της ανεργίας μειώθηκε στο 7,2% τον περασμένο μήνα —έχοντας φθάσει το ιστορικό 10% κατά την περίοδο της κρίσης— αλλά ακόμη απέχει πολύ από το επίπεδο του 5% στο οποίο βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Από το 2006, οι ΗΠΑ αποτελούν παγκοσμίως τον κυριότερο αποδέκτη άμεσων ξένων επενδύσεων, προσελκύοντας στο έδαφός τους 1,5 τρισεκ. δολάρια στη διάρκεια αυτής της περιόδου και 166 δισεκ. δολάρια μόνο το 2012, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ