Ντάισελμπλουμ: Ουσιαστικές οι μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Ουσιαστικές οι μεταρρυθμίσεις

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικές για να επιτευχθούν τόσο η αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, όσο και η διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως αναφέρει το δελτίο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε τη Δευτέρα στη Μαδρίτη, την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ελέγχου των εταίρων στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, η ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην οικονομική διακυβέρνηση και όχι μόνο στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, απαιτούνται και άλλα εργαλεία πέραν του ελέγχου και της πίεσης από τους εταίρους.

Όσον αφορά στη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ισπανική οικονομία και τα ενθαρρυντικά για πρώτη φορά (μετά από εννέα τρίμηνα ύφεσης) οικονομικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί για το τρίτο τρίμηνο του έτους, σχολιάζοντας ότι η Ισπανία θα μπορέσει ενδεχομένως στο μέλλον να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από το τούνελ.

Ωστόσο, παρουσίασε ένα μακροσκελή κατάλογο μέτρων που πρέπει να λάβει τόσο η Μαδρίτη όσο και το σύνολο της ευρωζώνης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο περισσότερο στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη παρά της κάνει κακό», σημείωσε. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το μοντέλο —το οποίο απειλείται από τις δυσλειτουργίες της αγοράς εργασίας και τη γήρανση του πληθυσμού— ο Πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην αναγκαιότητα να προσαρμοστούν όλοι στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, στον έλεγχο του ρόλου των οργανώσεων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, στην κατάργηση ορισμένων από τα 4700 «κλειστά» επαγγέλματα που «περιορίζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα» στα κράτη μέλη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ