Ασφαλές μόνο το ένα κινητό της Μέρκελ

Ασφαλές μόνο το ένα κινητό της Μέρκελ

Δύο τηλεφωνικές συσκευές είχε στην κατοχή της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκ των οποίων όμως μόνον η μία διέθετε σύστημα ασφάλειας, όπως αποκάλυψε η ίδια.

Επιπλέον, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα, η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της γινόταν πιθανότατα από την έδρα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το γραφείο της.

Η Καγκελάριος διέθετε δύο συσκευές, μία για τις κυβερνητικές υποθέσεις και μία για την οποία πλήρωνε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). Η κυρία Μέρκελ εξήγησε ότι το κυβερνητικό κινητό της, μάρκας Blackberry, ήταν εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ασφαλείας, ενώ το δεύτερο ήταν ένα απλό Nokia.

Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ το τηλέφωνο που της διαθέτει η κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει ζητήματα του κόμματός της και, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, αυτό που πιθανότατα παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν το τηλέφωνο του κόμματος. «Μάλλον δεν είναι σύμπτωση ότι οι γραμμές που συνήθως παρακολουθούνται είναι οι λιγότερο προστατευμένες», δήλωσε η κα Μέρκελ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η παρακολούθηση των επικοινωνιών της Καγκελαρίου γινόταν πιθανότατα από ειδικό σταθμό της CIA και της NSA, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο και χρησιμοποιεί το σύστημα SCS. Η αμερικανική πρεσβεία απέχει περίπου 500 μέτρα από την γερμανική Βουλή και από την Καγκελαρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ