Οι Γερμανοί για την κατασκοπεία

Οι Γερμανοί για την κατασκοπεία

Η ενδεχόμενη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ από τις αμερικανικές αρχές είναι το θέμα που κυριαρχεί στο γερμανόφωνο Τύπο.

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Μεγαλύτερη προσβολή από ένα κράτος- φίλο δεν μπορεί να υπάρξει. Η Μέρκελ είναι καταρχάς θύμα. Μια επίθεση στο τηλέφωνό της θα ήταν επίθεση στο κέντρο εξουσίας της. Ως αρχηγός της κυβέρνησης η Μέρκελ θα πρέπει να είναι σε θέση να δέχεται σκληρή κριτική. Η καγκελάριος δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο οι αμερικανικές αρχές να παρακολουθούν Γερμανούς πολιτικούς…. Τότε όμως έστειλε μόνο τον υπουργό Εσωτερικών Φρίντριχ στις ΗΠΑ, τώρα που πρόκειται για το δικό της το τηλέφωνο ασχολείται ξαφνικά προσωπικά με τις κατηγορίες».

Η General Anzeiger της Βόννης σχολιάζει: «Η απίστευτη είδηση της παρακολούθησης του κινητού της καγκελαρίου καταδεικνύει έναν σκανδαλώδη τρόπο συμπεριφοράς μεταξύ εταίρων. Κυρίως απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι τα όρια συμπεριφοράς ανάμεσα σε δημοκρατικούς εταίρους και δικτάτορες αντιπάλους είναι δυσδιάκριτα».

Για το ίδιο θέμα η ολλανδική De Telegraaf γράφει: «Όπως και τα κράτη έτσι και οι πρόεδροι δεν έχουν φίλους αλλά μόνο συμφέροντα. Ο Ομπάμα όμως το παρατράβηξε. Χωρίς προσωπικές σχέσεις και διπλωματική ευαισθησία δεν θα πάει και πολύ μακριά σε διεθνές επίπεδο. Η κατασκοπεία είναι και αυτή ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα. Και ότι ένας πρόεδρος χρησιμοποιεί μοντέρνα τεχνολογία δεν είναι παράξενο. Το ίδιο κατανοητός είναι και ο θυμός της Μέρκελ που μεγάλωσε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας κι εκεί παρακολουθούσαν τους πάντες. Είναι όμως παρατραβηγμένο να παρακολουθείς το προσωπικό τηλέφωνο ενός αρχηγού κράτους».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ