Το Ριάντ «γυρίζει πλάτη» στις ΗΠΑ

Το Ριάντ «γυρίζει πλάτη» στις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες πως το βασίλειο θα μειώσει τις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, εκδηλώνοντας έτσι τη διαμαρτυρία του για την απραξία της Ουάσιγκτον όσον αφορά το θέμα της κρίσης στη Συρία και της δυνητικής προσέγγισής των ΗΠΑ με το Ιράν, δήλωσε σήμερα μια πηγή προσκείμενη στους ανώτερους πολιτικούς κύκλους του Ριάντ.

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν φέρεται ότι δήλωσε προς τους επιτετραμμένους αυτούς πως η Ουάσιγκτον απέτυχε να δράσει αποτελεσματικά στην κρίση στη Συρία και στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, ενώ προσεγγίζει όλο και περισσότερο την Τεχεράνη και παράλληλα δεν συνεπικούρησε την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν, όταν η κυβέρνηση στη Μανάμα κατέστειλε μία αντικυβερνητική εξέγερση το 2011, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι αποδιδόμενες στον Μπαντάρ δηλώσεις χαίρουν της αποδοχής του βασιλιά Αμπντάλα.

«Η στροφή από τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική. Η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμεί να βρίσκεται πλέον σε μία κατάσταση στην οποία θα είναι υποτελής», δήλωσε η ίδια πηγή.

Η ανακοίνωση του Μπαντάρ αποτελεί συνέχεια της απρόσμενης κίνησης της Σαουδικής Αραβίας να απορρίψει την επίζηλη διετή συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «δύο μέτρα και σταθμά» που εφαρμόζει ο Οργανισμός.

Η ίδια πηγή αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της ενημέρωσης προς τους ξένους διπλωμάτες, η οποία πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως, όπως υπαινίχθηκε η ίδια η σχεδιαζόμενη στροφή της μεγάλης ενεργειακής δύναμης από τον παραδοσιακό της σύμμαχο και πάροχο οπλισμού ενδέχεται να έχει έναν ευρύτερο αντίκτυπο, καθώς θα περιλαμβάνει και την αγορά οπλικών συστημάτων και τις πωλήσεις πετρελαίου.

«Όλες οι πιθανότητες είναι πλέον ανοικτές και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν συνέπειες», δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι πλέον διακόπτεται η συνεργασία με τις ΗΠΑ στη σύρραξη στη Συρία, όπου το Ριάντ εξοπλίζει την αντιπολίτευση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ