Απειλούνται σπίτια στην Αυστραλία

Απειλούνται σπίτια στην Αυστραλία

 

Πολλά σπίτια εξακολουθούν να απειλούνται στην περιοχή Γαλάζια Όρη, 140 χλμ. δυτικά του Σίδνεϊ, καθώς μαίνονται ακόμα πολλές πυρκαγιές, κάποιες από τις οποίες είναι ανεξέλεγκτες.

Η πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας έδωσε τη δυνατότητα στους πυροσβέστες, που καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες, να σημειώσουν πρόοδο στον έλεγχο της πύρινης λαίλαπας.

Όπως η θερμοκρασία ανεβαίνει πάλι και η κατάσταση επιδεινώνεται ενώ οι αρχικές προβλέψεις για πιθανές βροχές την Τρίτη δεν αναμένεται να επαληθευτούν.

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς και πρόβλεψε ότι η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών ίσως να ολοκληρωθεί μετά από εβδομάδες.

Την περιοχή επισκέφθηκε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ. ο ίδιος εθελοντής πυροσβέστης.

Ο κ. Άμποτ που επί χρόνια συμμετέχει ως εθελοντής πυροσβέστης στην κατάσβεση πυρκαγιών και μάλιστα στην πρώτη γραμμή θέλησε και αυτή την φορά να λάβει μέρος αλλά εμποδίστηκε από τους υπεύθυνους της ασφάλειάς του.

Έως τώρα έχουν καταστραφεί 208 σπίτια αλλά εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός θα είναι μεγαλύτερος.

Επίσης έχουν καεί δασικές εκτάσεις ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων και έχασε την ζωή του ένας άνθρωπος.

Ο 63χρονος Ουόλτερ Λίντερ έχασε τη ζωή του πιθανόν από καρδιακή προσβολή την Πέμπτη, ενώ προσπαθούσε να διασώσει το σπίτι του από τις φλόγες.

Περίπου 1.500 πυροσβέστες, ως επί το πλείστον εθελοντές, μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο την βασική πυρκαγιά που μαίνεται σε μια περίμετρο 200 χιλιομέτρων στο Λίθγκοου, στα Γαλάζια Όρη.

«Βλέποντας τη ζημιά και την καταστροφή στις περιοχές αυτές, περιμένουμε ότι θα έχουν πληγεί εκατοντάδες σπίτια, κτίρια και υποδομές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Σέϊν Φιτζσίμονς και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους που πιθανόν δεν μπόρεσαν να διαφύγουν».

Στο μεταξύ οι αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο οι καταστροφικές πυρκαγιές να προκλήθηκαν από τη χρήση πυρομαχικών στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ερευνά εάν τα δύο περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ