Επέστρεψαν στην Τουρκία οι πιλότοι

Επέστρεψαν στην Τουρκία οι πιλότοι

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε ο στην Κωνσταντινούπολη τους δύο Τούρκους πιλότους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έπειτα από την ομηρεία τους για δύο μήνες στον Λίβανο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι δύο πιλότοι της εταιρείας Turkish Airlines αφέθηκαν νωρίτερα χθες ελεύθεροι βάσει συμφωνίας με την οποία είχαν απελευθερωθεί την προηγούμενη ημέρα 9 Λιβανέζοι όμηροι στην Συρία. Σε αυτούς επετράπη επίσης να επιστρέψουν χθες στην πατρίδα τους μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, οι δύο Τούρκοι πιλότοι μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους με αεροπλάνο του Κατάρ.

Λίγο νωρίτερα χθες το αεροσκάφος του Κατάρ στο οποίο επέβαιναν οι 9 Λιβανέζοι προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την απαγωγή τους από Σύρους αντάρτες κοντά στην συριακή μεθόριο με την Τουρκία.

Εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν ένα αεροσκάφος του Κατάρ να προσγειώνεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού και Λιβανέζους αξιωματούχους να αναμένουν να υποδεχθούν τους απελευθερωθέντες ομήρους, όπως άλλωστε και συγγενείς τους.

Αξιωματούχοι του Κατάρ διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωση των 9 Λιβανέζων ομήρων συνάπτοντας μια συμφωνία η οποία εξασφάλιζε ταυτοχρόνως την απελευθέρωση των δύο Τούρκων πιλότων.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, οι Λιβανέζοι αφέθηκαν ελεύθεροι και αναχώρησαν από την βόρεια Συρία μία ημέρα πριν από την απελευθέρωση των Τούρκων πιλότων.

Σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας, η συμφωνία αυτή αξίωνε οι Λιβανέζοι όμηροι να μην εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος έως ότου ο Τούρκος πρεσβευτής στην Βηρυτό δει τους Τούρκους πιλότους που είχαν απαχθεί στον Λίβανο σε αντίποινα για την απαγωγή των Λιβανέζων στην Συρία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ