Κάμερον: Έπληξε την εθνική ασφάλεια ο Σνόουντεν

Κάμερον: Έπληξε την εθνική ασφάλεια ο Σνόουντεν

Η εθνική ασφάλεια της Βρετανίας δέχθηκε πλήγμα από τη δημοσίευση από την εφημερίδα Guardian απόρρητων εγγράφων τα οποία της έδωσε ο αμερικανός πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είναι γεγονός ότι αυτό που συνέβη έπληξε την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Κάμερον στο κοινοβούλιο, «εν πολλοίς, η ίδια η Γκάρντιαν το παραδέχθηκε όταν συμφώνησε, αφού τους ζητήθηκε ευγενικά από τον σύμβουλό μου εθνικής ασφάλειας, να καταστρέψουν τα αρχεία που διαθέτουν», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο δημοσιογράφος που δημοσίευσε τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των επικοινωνιών από την NSA, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από τη Γκάρντιαν για να δημιουργήσει ένα νέο μέσο.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος, που ζει στη Βραζιλία, διευκρίνισε ότι η αποχώρησή του από τη βρετανική εφημερίδα ήταν μια «δύσκολη» απόφαση.

«Η συνεργασία μου με την Γκάρντιαν ήταν ιδιαίτερα αποδοτική και ικανοποιητική. Έχω μεγάλη εκτίμηση γα το σύνολο της σύνταξης της εφημερίδας με την οποία συνεργάστηκα και είμαι πολύ περήφανος για όσα καταφέραμε», αναφέρει ο Γκρίνγουολντ σε ι-μέιλ του στον αμερικανικό ιστότοπο Buzzfeed.

Σήμερα «έχω τη μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσω ένα μέσο το οποίο ονειρευόμουν, ένα νέο ευρύ μέσο» που θα ασχολείται με τα αθλητικά, τον πολιτισμό, τα θεάματα, την ειδησεογραφία, ενώ πρόσθεσε ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική του υπηρεσία.

Τα κεντρικά γραφεία του νέου μέσου θα είναι στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο.

Το σχέδιο του Γκρίνγουολντ θα χρηματοδοτηθεί από τον ιδρυτή του ιστότοπου eBay Πιερ Ομοντιάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ