Mόσχα-1.200 συλλήψεις

Mόσχα-1.200 συλλήψεις

Η ρωσική αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 1.200 συλλήψεις στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης για τον έλεγχο των μεταναστών στη Μόσχα.

Την έναρξη της επιχείρησης είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος της Μόσχας Βλαντίμιρ Σομπιάνιν έπειτα από σύσκεψη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με θέμα τις τις ξενοφοβικού χαρακτήρα ταραχές που ξέσπασαν χθες στα νότια προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας.

“Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε η κινητοποίηση επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων για την αποκάσταση της τάξης και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες ελέγχου των μεταναστών”, δήλωσε ο Σομπιάνιν.

Ο πρώτος στόχος της αστυνομίας είναι η λαχαναγορά του προαστίου Μπιριουλόβο, νότια της πρωτεύουσας, θέατρο των χθεσινών βίαιων επεισοδίων έπειτα από διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον φόνο Ρώσου την περασμένη Πέμπτη από έναν άνδρα που περιγράφτηκε ως Καυκάσιος. Χιλιάδες Ρώσοι φωνάζοντας “Η Ρωσία στους Ρώσους” και “Λευκή Δύναμη” επέδραμαν κατά των χώρων της λαχαναγοράς αναζητώντας μετανάστες εργάτες.

Η λαχαναγορά του Μπιριουλόβο τροφοδοτεί τη Μόσχα με φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τη νότια Ρωσία και από την περιοχή του Καυκάσου και χώρες της κεντρικής Ασίας. Μεγάλος αριθμός μεταναστών, παρανόμων ή μη, καθώς και προερχομένων από τις ρωσικές δημοκρατίες του Καυκάσου, εργάζεται στην αγορά αυτή.

Ο δήμαρχος της Μόσχας προανήγγειλε αστυνομικές επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες αγορές της πρωτεύουσας, καθώς και έρευνες σε κτίρια για την αναζήτηση παράνομων μεταναστών.

“Είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των διαστάσεων του προβλήματος και για να βοηθηθεί η αστυνομία στον εντοπισμό του δράστη.

Οι κάτοικοι της συνοικίας του Μπιριούλοβο συγκεντρώθηκαν χθες για να απαιτήσουν τη σύλληψη του δράστη του φόνου και το κλείσιμο της λαχαναγοράς που θεωρείται κέντρο εγκληματικής δραστηριότητας. Σύντομα όμως τα πνεύματα οξύνθηκαν και η διαδήλωση πήρε την μορφή ταραχών και επεκτάθηκε και σε γειτονικό εμπορικό κέντρο εναντίον του οποίου επιτέθησαν νεαροί διαδηλωτές.

Οι αρχές έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της περιφέρειας της Μόσχας και ανέπτυξαν ειδικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών στο Μπιριούλοβο, αλλά και στο κέντρο της πρωτεύουσας για τον φόβο επανάληψης των ακραίων εθνικιστικών ταραχών του 2010.

Είκοσι οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία, οκτώ από τους οποίους νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Izvestia, ο δράστης είναι Αζέρος και μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε συλληφθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ