• Φινλανδία: Αποπομπή βουλευτή για ναζιστικό χαιρετισμό

  5:28 μμ, Πέμπτη 03 Οκτ 2013 5:28 μμ, Πέμπτη 03 Οκτ 2013

  Φινλανδία: Αποπομπή βουλευτή για ναζιστικό χαιρετισμό

  Το αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποπέμψει από τις τάξεις του έναν από τους βουλευτές του επειδή φωτογράφισε μέσα στο κοινοβούλιο έναν φίλο του που χαιρετούσε ναζιστικά.

  Ο Τζέιμς Χιρβισάρι, επιφανές μέλος του κόμματος το οποίο εκμεταλλεύτηκε την οργή των Φινλανδών για τα δάνεια προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα για να αυξήσει τη δημοτικότητά του, είχε προσκαλέσει τον φίλο του, τον Σέπο Λέτο, στο κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή και τον φωτογράφισε να απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο μπλογκ του Λέτο ο οποίος είναι γνωστός επειδή δημοσιεύει συχνά φωτογραφίες και βίντεο αυτού του είδους.

  Ο πρόεδρος του κόμματος, Τίμο Σόινι, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την πράξη του βουλευτή και δήλωσε ότι "ασφαλώς" θα εκδιωχθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου. "Ανέκαθεν τασσόμουν κατά του ρατσισμού", πρόσθεσε ο Σόινι μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι YLE.

  Ο Χιρβισάρι, που αρχικά κατηγορούσε τα μέσα ενημέρωσης για "παρενόχληση", τελικά ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. "Καταδικάζω τον ναζισμό, δεν τον αποδέχομαι σε καμία μορφή του", ανέφερε σε ανακοίνωσή του που απευθυνόταν στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Έρο Χαϊναλουόμα. Ο τελευταίος, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι απηύθυνε προειδοποίηση στον βουλευτή για τη συμπεριφορά του, του επέβαλε δηλαδή την αυστηρότερη ποινή που μπορεί.

  Ο Χιρβισάρι είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο το 2011 για υποκίνηση ρατσιστικού και εθνικιστικού μίσους, επειδή δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι έφεραν τη βία στη Φινλανδία. Αποβλήθηκε επίσης προσωρινά από μια ομάδα βουλευτών του Κόμματος των Φινλανδών πέρσι επειδή στήριξε έναν σύμβουλό του που είχε προτείνει να φορούν περιβραχιόνια όλοι οι μετανάστες στη χώρα.

  Στις εκλογές του 2011 το Κόμμα των Φινλανδών αύξησε εντυπωσιακά τη δύναμή του στο κοινοβούλιο, εκλέγοντας 39 βουλευτές (σε σύνολο 200) από μόνο 5 που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Η δημοτικότητα του κόμματος (στο 18,7% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, τον Αύγουστο) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαρισματική προσωπικότητα του ηγέτη του, του Σόινι, ο οποίος ωστόσο δυσκολεύεται να ελέγξει τους ακραίους βουλευτές του πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν καμία πολιτική εμπειρία μέχρι πρόσφατα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα