Το Bloomberg για την ομιλία Σαμαρά

Το Bloomberg για την ομιλία Σαμαρά

«Δεν το έχουμε επιτύχει απόλυτα, αλλά το πλοίο έχει αλλάξει πορεία». Η συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics της Ουάσινγκτον, προβάλλεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η θέση που διατύπωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη που χρηματοδοτούν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν την συνδρομή τους για την αντιμετώπιση του υπέρογκου χρέους της χώρας.

Μιλώντας για τη δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τον προηγούμενο Νοέμβριο, ότι θα εξέταζαν την παροχή περεταίρω βοήθειας για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της βασικής προϋπόθεσης, ενός ετήσιου πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, προ της καταβολής των επιτοκίων, δηλαδή ενός πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Εάν η Ελλάδα κατορθώσει πραγματικά να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι το σημαντικό για εκείνον είναι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης.

Όπως επισημαίνεται, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει τονίσει ότι η δέσμευση της Ευρώπης για την περεταίρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συνοδευτεί με νέα μέτρα για την περίοδο 2014-2015. «Με ποιον τρόπο θα μειώσουμε το χρέος είναι ένα άλλο θέμα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε εάν η ελάφρυνση θα προέλθει από την επέκταση της περιόδου ωρίμανσης, από τη μείωση των επιτοκίων ή από τη διαγραφή χρέους.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε νωρίτερα χθες συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε τη συζήτηση «παραγωγική». Επίσης, συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη αμερικανικών εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, στα οποία εξήρε τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας που θα προσελκύσει επενδυτές και θα τονώσει τις εξαγωγές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ