Ιράκ: Σχεδόν 1.000 νεκροί τον Σεπτέμβριο

Ιράκ: Σχεδόν 1.000 νεκροί τον Σεπτέμβριο

 

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε επεισόδια βίας στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, την ώρα που η κυβέρνηση της Βαγδάτης ανακοίνωνε μια ειδική πριμοδότηση για τις δυνάμεις ασφαλείας της.

Σχεδόν ταυτόχρονα το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, μια οργάνωση που συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, αναλάβανε την ευθύνη για το κύμα των κυρίως αντισιιτικών επιθέσεων που προκάλεσε χθες το θάνατο 50 ανθρώπων στην Βαγδάτη.

Το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε μπόνους το οποίο θα αντιστοιχεί στο 50% του μισθού με μέγιστο όριο τα 500.000 δηνάρια το μήνα (περίπου 316 ευρώ) και θα καταβάλλεται στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε “θερμές περιοχές” της χώρας.

Συνολικά το μέτρο αυτό ελήφθη για 7 από τις 18 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτή της Βαγδάτης, “για να βοηθήσει τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών”, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την αποστολή βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ, 760 άμαχοι και 219 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι τραυματίστηκαν τον περασμένο μήνα από τη βία στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση ωστόσο από την πλευρά της δίνει έναν άλλον απολογισμό συνολικά 971 νεκρών, εκ των οποίων οι 768 ήταν άμαχοι, 62 αστυνομικοί, 55 στρατιωτικοί και 86 εξτρεμιστές μαχητές που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης.

Οι τρεις τελευταίοι μήνες ήταν οι πιο αιματηροί στη χώρα, με έναν απολογισμό νεκρών που κυμαινόταν μεταξύ των 800 και των 1.000, επιβεβαιώνοντας μια επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στο Ιράκ και την επιστροφή της στο επίπεδο της βίας που αντιμετώπιζε πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με παρατηρητές.

Τον Σεπτέμβριο, η περιοχή της Βαγδάτης ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο από την βία, με 418 νεκρούς και 1.011 τραυματίες, ακολουθούμενη από τις επαρχίες Νινευή, Ντιγιάλα, Σαλαχεντίν, στον βορρά, και Άνμπαρ, δυτικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η πιο αιματηρή μέρα του μήνα ήταν η 21η Σεπτεμβρίου, όταν, σύμφωνα με απολογισμό που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο στηριζόμενο σε ιατρικές πηγές και άλλες της ασφάλειας, περισσότεροι από 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν κυρίως σε μια βομβιστική επίθεση κατά του πλήθους που παρευρισκόταν στις κηδείες σιιτών στην συνοικία Σαντρ Σίτι στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τον Τζον Ντρέικ, της υπηρεσίας αποτίμησης κινδύνων AKE, ο Σεπτέμβρης ήταν επίσης ο μήνας που διαπιστώθηκε “μια αύξηση των δολοφονιών που είχαν στόχο ολόκληρες οικογένειες, οι οποίες σφαγιάστηκαν τη νύχτα”.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 23 καταδικασθέντες σε θάνατο, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι στην πλειονότητά τους για “τρομοκρατικές δραστηριότητες”, εκτελέστηκαν σε δύο ημέρες στη χώρα.

Οι εκτελέσεις έγιναν στις 22 και στις 26 Σεπτεμβρίου.

Με αυτούς ανέρχονται σε τουλάχιστον 90 οι θανατοποινίτες που έχουν εκτελεστεί από την αρχή της χρονιάς παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να επιβληθεί μορατόριουμ στην θανατική ποινή.

Οι εκτελέσεις γίνονται συνήθως δια απαγχονισμού.

Πέρυσι συνολικά 129 καταδικασθέντες σε θάνατο είχαν εκτελεστεί στο Ιράκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ