Συμφωνία Ινδίας – Πακιστάν

Συμφωνία Ινδίας – Πακιστάν

Οι πρωθυπουργοί της Ινδίας και του Πακιστάν συμφώνησαν την Κυριακή να τερματιστούν οι διασυνοριακές επιθέσεις, μια διπλωματική κίνηση που θα μπορούσε να βελτιώσει τις προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ και ο ομόλογός του, του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ συμφώνησαν «με αποτελεσματικά μέσα» να επιβληθεί η κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας Σβινσχανκάρ Μενόν.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η προϋπόθεση για μια κίνηση προς τα εμπρός στις σχέσεις των δυο κρατών, είναι η βελτίωση της κατάστασης στη Γραμμή Ελέγχου» είπε ο Μένον στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν για την κατάπαυση του πυρός, το Νοέμβριο του 2003, αλλά από τότε, κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν έρθει αντιμέτωπες πολεμικά τρεις φορές από την εποχή της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανική κυριαρχία το 1947. Δύο από αυτούς τους πολέμους έγιναν με αφορμή το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ