Ανοίγει εκ νέου το Κυπριακό

Ανοίγει εκ νέου το Κυπριακό

Ρεπορτάζ: Αλεξία Τασούλη

Ως προάγγελο για τετραμερή διαπραγμάτευση ερμηνεύεται η απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας να ξεκινήσει η λεγόμενη «χιαστή διαπραγμάτευση» όπως την ονόμασε ο τουρκικός Τύπος.

Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, ενώ ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ταξιδέψει στην Άγκυρα.

Ο Οσμάν Ερτούγ δεν θα έχει συνάντηση όμως με τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς η ελληνική πλευρά διόρισε ως εκπρόσωπο στις διαβουλεύσεις τον πρέσβη επί τιμή Δημήτρη Καραιτίδη ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα της επίσημης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Παρά το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέψευσε ότι έγινε αναφορά σε «τετραμερή διάσκεψη» κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμετ Νταβούτογλου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αυτή δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.

Άλλωστε, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ που θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Άγκυρα τις προσεχείς εβδομάδες έχει ταχθεί θετικά στο παρελθόν υπέρ της σύγκλισης τετραμερούς.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η απόφαση αυτή σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά ότι γίνεται στο πλαίσιο του νέου μομέντουμ με βάση του ισχύοντος συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.

Η πρόταση για την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι καινούργια αφού και στο παρελθόν είχαν οριστεί διαπραγματευτές. Αυτό, όμως, συνέβη πριν από το 1974, όπου τότε διαπραγματευτές ορίστηκαν δύο συνταγματολόγοι, από την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι ήταν μια πρώτη «χειρονομία» και κρατούν επιφυλάξεις αφού στα 39 χρόνια από την εισβολή, έχουν περάσει από πολλά στάδια όπως λένε οι διαβουλεύσεις.

Αντιθέτως, Τούρκοι βετεράνοι αναλυτές κάνουν λόγο για «μικρή κίνηση που μπορεί να δώσει πραγματική δυναμική στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού».

Την ίδια πρόταση, πάντως, είχε θέσει πριν από δύο χρόνια και ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και την είχε επεξεργαστεί και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Η πρόταση τότε δεν προχώρησε, λόγω των επιφυλάξεων που εξέφρασε η Λευκωσία καθώς οι Τούρκοι ζητούσαν συνάντηση του τότε κατοχικού ηγέτη, Ταλάτ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο τουρκικός Τύπος έσπευσε να χαρακτηρίσει την απόφαση «ιστορική» και ως «ενέργεια-έκπληξη». Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης καλωσόρισε την συμφωνία με την Τουρκία και επεσήμανε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εργάζονται για τη επίλυση του Κυπριακού και ότι δεν είναι απλοί ακροατές. Έστειλε όμως ταυτόχρονα μήνυμα στην Άγκυρα ότι το φυσικό αέριο είναι εκτός των διαπραγματεύσεων σε μια στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayrettion Pasa» ετοιμάζεται να εισέλθει εντός 3 εβδομάδων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου ήταν το σημαντικότερο ίσως άμεσο αποτέλεσμα των πολλών επαφών που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε διπλωματικό επίπεδο, με το υπουργείο Εξωτερικών να είναι συγκρατημένο και αυτή τη φορά για τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης. Δεν είναι τυχαίο που στις δηλώσεις του από την Αμερική ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε μεν για καλύτερο κλίμα αλλά ζήτησε να αποτελέσουν τα Βαρώσια, μέρος της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού και αντιπρότεινε την άρση των περιορισμών στις μεταφορές στα λιμάνια και στα αεροδρόμια του ψευδοκράτους.

Αναμφίβολα, πάντως, το Κυπριακό θα αποτελέσει βασικό θέμα στην ατζέντα που θα έχει ο Έλληνας με τον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την διάρκεια του 3ου κοινού υπουργικού συμβούλιου που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2014 στην Αθήνα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ