Βέλγιο: Η ΧΑ και οι διασυνδέσεις

Βέλγιο: Η ΧΑ και οι διασυνδέσεις 

Εκτενές ρεπορτάζ γύρω από τις καταγγελίες για διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με τα Σώματα Ασφαλείας φιλοξενείται στη σημερινή έκδοση της βελγικής εφημερίδας De Morgen υπό τον τίτλο «Ο ελληνικός στρατός και η αστυνομία εκπαιδεύουν την Χρυσή Αυγή».

 Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν σχετική έρευνα ύστερα από τις καταγγελίες ότι τα μέλη της ΧΑ εκπαιδεύονταν από εν ενεργεία αστυνομικούς και στρατιωτικούς που διάκεινται φιλικά προς το εν λόγω κόμμα. Επισημαίνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα ποσοστά της ΧΑ παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο λόγω και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης που δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει το παράξενο αυτό μόρφωμα. Προστίθεται ότι το εν λόγω κόμμα διακηρύττει απροκάλυπτα τις φιλοφασιστικές του ιδέες και υιοθετεί χωρίς περιστροφές φιλοναζιστική ρητορική, εκφράζοντας την αμέριστη συμπάθειά του προς το πρόσωπο του Αδόλφου Χίτλερ.

 Τονίζεται επίσης πως μέχρι τώρα η ελληνική Πολιτεία δίσταζε να αντιμετωπίσει δυναμικά την ΧΑ λόγω του ότι το εν λόγω μόρφωμα απολάμβανε κάποιας στήριξης ανάμεσα στους λειτουργούς της δικαιοσύνης, στο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και τους στρατιωτικούς. Το σκηνικό όμως άλλαξε άρδην μετά από την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Π. Φύσσα από μέλος της ΧΑ η οποία θορύβησε τις αρχές που ανέλαβαν άμεση δράση, συμπληρώνει η εφημερίδα.

 Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη μνεία στην εντολή του Υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου να εξακριβωθούν τυχόν διασυνδέσεις μεταξύ της ΧΑ και του στρατεύματος ύστερα από τις καταγγελίες ότι αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων εκπαιδεύουν τα μέλη της ΧΑ σε τεχνικές πολέμου.

 Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στις εκκαθαρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω ΧΑ, ενώ εκτιμά ότι ενδεικτική της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας να σπάσει το απόστημα της ΧΑ είναι και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια ότι «θεωρεί χρέος του την προστασία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος από τον νεοφασισμό».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της ΧΑ, η εφημερίδα σημειώνει ότι η οργάνωση εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα και έχει περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τα υπόλοιπα κόμματα, την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ότι «διεξάγουν βρώμικο πόλεμο εναντίον της λόγω της ανόδου που παρουσιάζουν τα ποσοστά της».

 Τέλος για μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής μετά από τη δολοφονία Φύσσα κάνει λόγο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η De Tijd υπό τον τίτλο «Η ελληνική ακροδεξιά συρρικνώνεται στις δημοσκοπήσεις μετά από την δολοφονία». Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για μεγάλη μείωση των ποσοστών της ΧΑ μετά τη δολοφονία, εντούτοις παρατηρεί ότι το εν λόγω κόμμα παραμένει η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Αναφορά γίνεται στις δύο δημοσκοπήσεις της ΑΛΚΟ και της Metron Analysis, οι οποίες, όπως σημειώνεται, καταγράφουν μεγάλη μείωση της εκλογικής επιρροής του νεοφασιστικού μορφώματος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ