Θα δεχτεί η Μέρκελ το SPD;

Θα δεχτεί η Μέρκελ το SPD;

Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αλλά όλα δείχνουν ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα βάλει νερό στο κρασί του και θα αποδεχθεί όρους που για τους Σοσιαλδημοκράτες θεωρούνται sine qua non για τη συμμετοχή τους σε μεγάλο συνασπισμό.

Ανοιχτή η ατζέντα

Ήδη τα ανώτατα στελέχη της CDU προετοιμάζουν το έδαφος για το ενδεχόμενο φορολογικής αύξησης. Μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της Άγκελα Μέρκελ ήταν ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματός της δεν θα αυξανόταν η φορολογία. Τώρα όμως υπό το βάρος των εξελίξεων το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται, και σε εσωτερικές ζυμώσεις στελεχών του κόμματος με τον γενικό γραμματέα Χέρμαν Γκρέε η αύξηση του ανωτάτου φορολογικού συντελεστή παρουσιάζεται ως ένα αναγκαστικό ενδεχόμενο, όπως τουλάχιστον γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild.

Σε αντάλλαγμα το CDU φέρεται ότι θα ζητήσει από το SPD να μην μπλοκάρει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή) νόμο με ευνοικότερες ρυθμίσεις για την υπαγωγή μισθού σε ψηλότερη φορολογική κλίμακα χωρίς τιμαριθμική προσαρμογή. Διάθεση για αναγκαστικό συμβιβασμό σε αυτό το πεδίο τουλάχιστον φαίνεται να διαθέτουν, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και ο αντιπρόεδρος τη CDU Άρμιν Λάσετ. Σε συνεντεύξεις τους δεν αποκλείουν τώρα το ενδεχόμενο φορολογικών αυξήσεων στέλνοντας μήνυμα προς το SPD, αλλά και στους Πράσινους ότι η ατζέντα διαλόγου είναι ανοιχτή.

Να υπενθυμίσουμε ότι SPD και Πράσινοι ζητούσαν προεκλογικά αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τα υψηλόμισθους για επενδύσεις σε υποδομές και στην παιδεία.

Προειδοποιήσεις από την οικονομία

Για πρώτη φορά το SPD δια του αντιπροέδρου του κόμματος Χουμπέρτους Χάιλ θέτει συγκεκριμένους όρους. Σε σημερινή του συνέντευξη παραθέτει ως βασικούς όρους τη θέσπιση δεσμευτικού για όλα τα επαγγέλματα κατώτατου μισθού, εξίσωση των ομοφυλοφίλων, διπλή υπηκοότητα, φρένο στην αύξηση των ενοικίων και αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή. Οικονομικοί σύνδεσμοι προειδοποιούν τους Χριστιανοδημοκράτες να μην ενδώσουν στο αίτημα για αυξήσεις στη φορολογία. Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γερμανών Βιοτεχνών Χόλγκερ Σβάνεκε είπε στην εφημερίδα Bild ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται φορολογική πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού των Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων Έρικ Σβάιτσερ υπογράμμισε ότι η CDU στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επικαλεστεί την βούληση των ψηφοφόρων και να αποκλείσει κατηγορηματικά φορολογικές αυξήσεις. «Επιπλέον βάρη στη γερμανική οικονομία με υψηλότερους φόρους θα μπορούσαν τα κοστίσουν ακριβά στις επιχειρήσεις και στους απασχολούμενος να έθετε σε κίνδυνο 100.000 θέσεις εργασίας». Επικριτικός και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας που πρόσκειται στους εργοδότες, Μίχαελ Χύτνερ. «Εάν τώρα ο κύριος Σόιμπλε τα γυρίζει, αυτό σημαίνει αθέτηση υπόσχεσης».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ