WSJ: Δεν εγκρίθηκε ο τρόπος υπολογισμού των ελλειμμάτων

WSJ: Δεν εγκρίθηκε ο τρόπος υπολογισμού των ελλειμμάτων

Αξιωματούχοι της ΕΕ δεν ενέκριναν την πρόταση εμπειρογνωμόνων για την υιοθέτηση νέου τρόπου υπολογισμού των διαρθρωτικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η οποία θα μείωνε το βάρος της λιτότητας στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Υψηλόβαθμοι οικονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ δεν ενέκριναν την πρόταση εμπειρογνωμόνων για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του διαρθρωτικού ελλείμματος των χωρών – μελών, η οποία θα μείωνε το βάρος της λιτότητας στην Ισπανία και άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται ως πηγή Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η αλλαγή στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος (structural deficit) εγκρίθηκε από τους εμπειρογνώμονες την περασμένη εβδομάδα και αναμενόταν να υποστηριχθεί στη χθεσινή συνάντηση υψηλόβαθμων παραγόντων στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, ένα άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal για το θέμα αυτό την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε ανησυχία σε κάποιες πρωτεύουσες σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε η αλλαγή αυτή στις δημοσιονομικές πολιτικές.

Η νέα μεθοδολογία θα σταλεί στους εμπειρογνώμονες για περαιτέρω συζητήσεις, ώστε να γίνει κατανοητή η επίπτωσή της στις 28 χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το διαρθρωτικό έλλειμμα είναι το έλλειμμα που προκύπτει, αν αφαιρεθούν από το πραγματικό έλλειμμα οι επιπτώσεις από την αύξηση ή τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί το διαρθρωτικό έλλειμμα για να καθορίσει πόση λιτότητα θα πρέπει να υποστούν οι χώρες – μέλη για να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί πλήρως με τη νέα μεθοδολογία. Θεωρούμε ότι είναι καλύτερη», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η νέα μεθοδολογία θα απέδιδε μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος ορισμένων χωρών στην οικονομική δυσπραγία, παρά στη χαλάρωση των δαπανών ή τα πολύ χαμηλά φορολογικά έσοδα. Αυτό θα ωφελούσε την Ισπανία και ορισμένες άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Υποτίθεται ότι η νέα μεθοδολογία θα χρησιμοποιείτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον επόμενο γύρο των εκτιμήσεων της για το διαρθρωτικό έλλειμμα τον Νοέμβριο. Τώρα, θα πρέπει να περιμένει γι’ αυτό, εφόσον εγκριθεί η νέα μεθοδολογία. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ δήλωσε ότι «η τρέχουσα μεθοδολογία θα συνεχίσει επί του παρόντος να χρησιμοποιείται».

Η τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν ήταν ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα του αναμενόμενου (πραγματικού) ελλείμματος της Ισπανίας -πάνω από 6% του ΑΕΠ- είναι διαρθρωτικό, παρά το γεγονός ότι η ανεργία στη χώρα φθάνει σχεδόν στο 27% (το υψηλό ποσοστό ανεργίας αυξάνει τις δαπάνες της χώρας για μεταβιβαστικές πληρωμές και μειώνει τα φορολογικά έσοδά της).

Αυτό οφείλεται στο ότι η Επιτροπή έκανε τη ζοφερή υπόθεση ότι το «φυσικό» ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι 23%. Με τη νέα μεθοδολογία θα μειώνονταν οι εκτιμήσεις αυτές για τις πληγείσες από την κρίση χώρες. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ