Μπερδεύουν τα γκουλάγκ με …το γκούλας

Μπερδεύουν τα γκουλάγκ με …το γκούλας

 

Τα γκουλάγκ, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση, μπερδεύουν με … το πιάτο γκούλας (goulash), νέοι ηλικίας 15 έως 35 ετών στη Βουλγαρία. Ένα μικρό δε ποσοστό, της τάξης του 3% θεωρούν πως πρόκειται για μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης…

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Κοινής Γνώμης, σε σύνολο 1100 ατόμων, τον περασμένο Ιούνιο, έδειξε ότι οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων δεν κατάφεραν να συνδυάσουν τη λέξη “kulak” σε καμία από τις προτεινόμενες ερμηνείες και υπέθεσαν ότι σημαίνει οδηγός, φυσική καταστροφή ή οδηγός καρτ!

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι το Άουσβιτς είναι ένα άγνωστο όνομα για τους περισσότερους νέους, το 56% δεν μπορεί να συνδέσει το Ολοκαύτωμα με οτιδήποτε, ενώ δύο στους τρεις συμμετέχοντες δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα για το τι έκαναν τα βουλγαρικά στρατεύματα στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Το 18% των συμμετεχόντων απάντησε πως θα επιθυμούσε να έχει ζήσει την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τεοντόρ Ζίβκοφ.

Η μελέτη επιχείρησε να “εντοπίσει” τι τελικά “εισπράττουν” οι μαθητές στο σχολείο σε σχέση με το κομμουνιστικό καθεστώς και πώς αυτό επηρέασε τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες μεταξύ των νέων ανθρώπων στη Βουλγαρία.

Χρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer. Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν από τον κοινωνικό αναλυτή Βάσιλ Κούντρινοφ, διευθυντή του Κέντρου Αντίστασης κατά του Ολοκληρωτισμού.

Το προφίλ των συμμετεχόντων που δήλωσε πως επιθυμούσε να έχει ζήσει την περίοδο του καθεστώτος του Ζίφκοφ περιλαμβάνει ανέργους, Ρομά και κατοίκους χωριών ηλικίας 30 έως 35 ετών.

Ο κ. Κούντρινοφ τόνισε ότι οι νέοι γνωρίζουν πολύ λίγα στοιχεία για το τι πραγματικά ήταν το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι περισσότεροι από τους νέους που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνωρίζουν τίποτα ούτε για τα σημαντικά γεγονότα: το 51% δεν ήξερε πώς πέθανε ο αντικαθεστωτικός συγγραφέας Γκεόργκι Μαρκόφ και το 85% δεν γνώριζε την Αλληλεγγύη (ανεξάρτητο αυτοδιοικούμενο συνδικάτο, το πρώτο συνδικάτο που δεν ελεγχόταν από κομμουνιστικό κόμμα στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας) στην Πολωνία.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ