Συρία: Διάσκεψη υπό όρους

Συρία: Διάσκεψη υπό όρους

Ο πρόεδρος του Συριακού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, μετά από δυόμισι χρόνια συγκρούσεων, εφόσον στόχος της διεθνούς αυτής συνάντησης θα είναι η συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με πλήρεις εξουσίες.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου, ο Τζάρμπα γράφει ότι ο Εθνικός Συνασπισμός “επαναβεβαιώνει ότι είναι πρόθυμος” να συμμετάσχει στη διάσκεψη σημειώνοντας ωστόσο ότι “όλες οι πλευρές θα πρέπει (…) να συμφωνήσουν ότι σκοπός της θα είναι η συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες”, όπως είχε συμφωνηθεί ρητά πέρσι από τις διεθνείς δυνάμεις.

Η επιστολή αυτή είναι η πρώτη σαφής δέσμευση που αναλαμβάνει ο στηριζόμενος από δυτικές και αραβικές χώρες Συνασπισμός όσον αφορά την εκπροσώπησή του στη διάσκεψη την οποία προωθούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η ηγεσία του εμφανιζόταν πολύ διστακτική μέχρι σήμερα, ιδίως μετά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ