Προβάδισμα για την Μέρκελ

Προβάδισμα για την Μέρκελ 

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διατήρησε το ευρύ προβάδισμά της επί του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Πέερ Στάινμπρουκ μετά την τηλεοπτική αναμέτρησή τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Στην ερώτηση “ποιον θα επιθυμούσατε για καγκελάριο;”, 59% των Γερμανών οι οποίοι ερωτήθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας που παραγγέλθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, απάντησαν πως προτιμούν την Άγγελα Μέρκελ και μόνο 30% τον Πέερ Στάινμπρουκ.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ολόκληρη μετά το μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο επικεφαλής των ψηφοδελτίων των κύριων κομμάτων, το βράδυ της Κυριακής, το οποίο έληξε με ισοπαλία σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Σε όρους πρόθεσης ψήφου, κερδίζει και πάλι το “στάτους κβο”, με 41% για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και 26% για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η Μέρκελ θα είναι σε θέση να επαναφέρει τον κυβερνητικό συνασπισμό της με τους φιλελεύθερους των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), οι οποίοι αναμένεται να λάβουν ένα 6% των ψήφων στις εκλογές της 22 Δεκεμβρίου.

Οι Πράσινοι φυλλορροούν στο 10% (-2 μονάδες) και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα “Ντι Λίνκε” παίρνει μια μονάδα και φτάνει στο 8%.

Το κόμμα κατά του ευρώ “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) παραμένει στο 3%, κάτω από το 5% που είναι απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 2 ως τις 4 Σεπτεμβρίου από το ινστιτούτο Βάλεν σε δείγμα 1.296 προσώπων αντιπροσωπευτικό του γερμανικού εκλογικού σώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ