Ομογενής υφ. Οικονομικών στην Αυστραλία

Ομογενής υφ. Οικονομικών στην Αυστραλία

 

Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ, ανακοίνωσε σήμερα τη σύνθεση της κυβέρνησής του, αλλά ο ομογενής Φιλελεύθερος γερουσιαστής, Αθανάσιος Συνοδινός, δεν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας, αλλά τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη αφού η έγκυρη οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review το ανέδειξε ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της σήμερα.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, πηγές του Συνασπισμού ανέφεραν πως υπάρχουν κάποια ερωτηματικά για το ενδεχόμενο ο κ. Συνοδινός να χρειαστεί να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής που έρευνα θέματα διαφθοράς στη Νέα Νότια Ουαλία για ένα θέμα που προέκυψε πριν την εκλογή του στη γερουσία και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρεθεί «απολογούμενη».

Ο κ. Συνοδινός υποστηρίζει πως ως στέλεχος της τράπεζας ΝΑΒ δεν έκανε τίποτα το μεμπτό και έχει την πλήρη στήριξη των συναδέλφων του. Όμως και η τοποθέτησή του στην θέση του υφυπουργού Οικονομικών είναι ιστορική, αφού ο κ. Συνοδινός είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός που υπουργοποιείται σε κυβέρνηση Συνασπισμού. Φυσιολογικά στην κυβέρνηση θα ήταν και μια άλλη ομογενής, η Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλα αλλά η ίδια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην την υπολογίζει αφού η εκλογή της είναι αμφίβολη.

Ο Αθανάσιος Συνοδινός είναι γνωστός στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή. Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενεργό μέλος της Ομογένειας, ο κ. Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. ‘Αρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλλονιά».

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

Στην Καμπέρα ήταν πρόεδρος στην εκεί Ελληνική Κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Στο μεταξύ στη νέα βουλή είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει ένας άλλος ομογενής. Είναι ο Φιλελεύθερος Νικόλας Βαρβαρής που προηγείται του Εργατικού αντιπάλου του και όπως όλα δείχνουν θα καταλάβει την έδρα Μπάρτον της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στο μεταξύ «φαρμάκι» στάζουν τα σχόλια του αυστραλιανού Τύπου για την ομογενή βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος, Σοφία Πανοπούλου-Μιραμπέλα, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, χάνει τη βουλευτική της έδρα.

Σε όλα τα δημοσιεύματα τονίζεται ότι δεν χάρηκαν μόνο οι πολιτικοί της αντίπαλοι για την (αναμενόμενη) ήττα της, αλλά ακόμα και αυτοί της παράταξής της. Ακόμα πιο σκληρά και δηκτικά είναι τα σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βάρος της Μιραμπέλα.

Η ομογενής, από τότε που αναδείχθηκε στην πολιτική σκηνή, ως υπέρμαχος της βρετανικής μοναρχίας, αλλά και στη συνέχεια ως μέλος του κοινοβουλίου και σκιώδης υπουργός, υιοθέτησε μια ιδιαίτερα αιχμηρή, μαχητική πολιτική και συχνά έκανε σκληρές λεκτικές επιθέσεις σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και μερικές φορές και σε συναδέλφους της στην παράταξή της.

Από τα πυρά της δεν είχε ξεφύγει η πρώην πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, την οποία χλεύασε επειδή δεν έγινε μητέρα, αλλά ούτε και ο ομογενής πρώην Φιλελεύθερος βουλευτής, Πέτρος Γεωργίου, ο οποίος, επειδή ήταν υπέρ των προσφύγων, η Μιραμπέλα τον κατηγόρησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την θέση του αυτή ίσως να ευνοεί τους… τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αυστραλιανού Τύπου, η προβλεπόμενη ήττα της Μιραμπέλα οφείλεται στο γεγονός ότι θεώρησε «δεδομένους» τους ψηφοφόρους της και αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους ασχολήθηκε με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Έτσι ενώ η στροφή υπέρ της παράταξής της παναυστραλιανά έφθασε το 3,5% και κέρδισε 18 έξτρα έδρες (σύνολο 91) η ίδια χάνει την έδρα της με στροφή 9,5% σε βάρος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ