Γερμανία: Εκτός βουλής το FDP

Γερμανία: Εκτός βουλής το FDP

 

Μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ ανέκτησαν μετά από πέντε χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή της Βαυαρίας. Εκτός βουλής μένουν οι Φιλελεύθεροι.

Με ένα ποσοστό που αγγίζει το 49% των ψήφων, οι Χριστιανοκοινωνιστές (το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) ανακτούν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βαυαρικό κοινοβούλιο, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στο Βερολίνο. Η αποτυχία, ωστόσο, των Φιλελευθέρων (FDP) εταίρων τους να φτάσουν το όριο του 5% και να διασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο δημιουργεί νέα δεδομένα που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) στις ομοσπονδιακές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν, ωστόσο, να αυξήσουν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό του 2008 και να υπενθυμίσουν την ταύτιση της CSU με το πιο πλούσιο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας.

Αύξησαν το ποσοστό τους και οι Σοσιαλδημοκράτες

Ενισχυμένοι βγήκαν και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) από την εκλογική αναμέτρηση. Κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό τους κατά περίπου 2,4 ποσοστιαίες μονάδες και να αγγίξουν το 21%.

Εντός βουλής Πράσινοι και «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα διασφαλίζουν ποσοστά της τάξεως του 8,5% με 9%. Την είσοδο του στην τοπική βουλή δεν πέτυχε –όπως αναμενόταν- το κόμμα της Αριστεράς.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η κατανομή των εδρών θέλει τους Χριστιανοκοινωνιστές να διασφαλίζουν 102 έδρες (2008: 92) και την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 43 έδρες (2008: 39), οι Πράσινοι 17 έδρες (2008: 19) και οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» 18 έδρες (2008: 21).

 

Ζεεχόφερ: “Ιστορική επιτυχία” η ανάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας

Ο χριστιανοκοινωνιστής Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και νικητής των εκλογών χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα “ιστορική επιτυχία” του κόμματός του . “Είμαστε πάλι εδώ” είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους οπαδούς του ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπογραμμίζοντας ότι το 2008 (το έτος που η CSU έχασε την απόλυτη πλειοψηφία) έχει ξεχαστεί. Ο Ζεεχόφερ εξήρε την ενότητα του χριστιανοδημοκρατικού στρατοπέδου κατά τον προεκλογικό αγώνα. “Όλοι ήταν κυριευμένοι από την σκέψη να νικήσουμε και νικήσαμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης.

Παρά την ήττα του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Ούντε διακρίνει στο εκλογικό αποτέλεσμα μια ευνοϊκή για τους Σοσιαλδημοκράτες “στροφή”. “Μπορεί η CSU να κέρδισε τις εκλογές, αλλά η SPD έχει πάλι ανοδική πορεία”, υπογράμμισε ο κ. Ούντε.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ