Ένα μουσείο για την 11η Σεπτεμβρίου

Ένα μουσείο για την 11η Σεπτεμβρίου

Εκστρατεία μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ, συμπίπτοντας με τη 12η επέτειο των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Με κεντρικό της θέμα «Αναλογιστείτε σήμερα την ημέρα που μας άλλαξε για πάντα», η εκστρατεία έχει στόχο της -εκτός από την πρόληψη της λήθης- την ενημέρωση του κοινού για το μουσείο που θα ανοίξει τις πύλες του στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης την ερχόμενη άνοιξη.

Το υπόγειο αρχιτεκτόνημα, στα έγκατα της Γης και στο σημείο που κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, θα επιτρέπει στους επισκέπτες του να δουν από κοντά δύο γιγάντιες ατσάλινες κολόνες, μέρος των Πύργων. «Οι κολόνες είναι τεράστιες, ενώ τα 20 μέτρα του ύψους τους μπορούν να χωρέσουν μόνο στο υπόγειο αίθριο», εξηγεί ο Τζόζεφ Ντάνιελς, πρόεδρος του μουσείου.

Ακόμη πιο κάτω, ο επισκέπτης ακολουθεί τη ράμπα, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο του υπόγειου μουσείου.

«Εδώ οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν ένα μεγάλο κομμάτι ατσαλιού, που δέχθηκε πρώτο το πλήγμα του αεροσκάφους της πτήσης 11. Μπορείτε εκεί να παρατηρήσετε πώς η κολόνα έχει στραβώσει από τη σύγκρουση με τη μύτη του αεροσκάφους», λέει ο κ. Ντάνιελς.

Το πιο συγκινητικό τμήμα του μουσείου είναι αυτό που περιέχει τη λεγόμενη «σκάλα της επιβίωσης». Η ημικατεστραμμένη αυτή κλίμακα επέτρεψε σε εκατοντάδες ανθρώπους να ξεφύγουν από τον θάνατο λίγα λεπτά πριν τα κτίρια καταρρεύσουν, παρασύροντας περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Από το μουσείο δεν θα μπορούσε επίσης να λείπει ένα πυροσβεστικό όχημα, η καμπίνα του οποίου καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια των Πύργων, αφήνοντας άθικτο το πίσω τμήμα του, σκοτώνοντας όμως όλο το πλήρωμά του.

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ