ΗΠΑ: Έρευνα για τους τυφώνες

ΗΠΑ: Έρευνα για τους τυφώνες

 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, συνέβαλε κατά το ήμισυ στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη το 2012, επισημαίνει έρευνα που διεξήχθη από 18 επιστημονικές ομάδες και δημοσιεύεται στο Bulletin of American Meteorological Society.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αιτίες δώδεκα κλιματικών συμβάντων εξαιρετικής έντασης που σημειώθηκαν πέρυσι, όπως οι ξηρασίες, ο τυφώνας Σάντι στις ΗΠΑ, η καλπάζουσα τήξη των πάγων στην Αρκτική, οι κατακλυσμιαίες βροχές στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στη βόρεια Κίνα και την Ιαπωνία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι “οι φυσικοί μετεωρολογικοί μηχανισμοί και οι φυσιολογικές διακυμάνσεις του κλίματος έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα φαινόμενα αυτά”.

Ωστόσο, οι συντάκτες υπογραμμίζουν πως “σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναλύσεις δείχνουν σαφώς πως η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, συνέβαλε στα φαινόμενα αυτά”.

“Η έκθεση ενισχύει την αυξανόμενη ικανότητα της επιστήμης του κλίματος να κατανοεί καλύτερα την περιπλοκότατα των φυσικών αυτών συμβάντων”, τονίζει ο Τόμας Καρλ, διευθυντής του εθνικού κέντρου κλιματικών δεδομένων της αμερικανικής Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας (ΝΟΑΑ).

Ωστόσο, προσθέτει, “ο καθορισμός των αιτιών των φαινομένων αυτών παραμένει μία πρόκληση”.

Ο στόχος των ερευνών αυτών είναι να κατανοηθεί, αν τα μετεωρολογικά αυτά φαινόμενα μπορεί να επαναλαμβάνονται συχνότερα και “αν η μεγαλύτερή τους ένταση οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες ή έχει σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα”.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για τις κατακλυσμιαίες βροχές στην Αυστραλία, την πρωτοφανή χειμερινή ξηρασία στη νότια Ευρώπη και την ξηρασία στην ανατολική Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ