Αναβρασμός για το νέο πρόγραμμα

Αναβρασμός για το νέο πρόγραμμα

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Με εξαιρετική δυσκολία προσπαθούνε πια οι επιτελείς των Βρυξελλών και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις συζητήσεις του Eurogroup για την Ελλάδα να κρατήσουν το θέμα χαμηλά. Οι Βρυξέλλες, το προεκλογικό Βερολίνο και η Φρανκφούρτη βρίσκονται ουσιαστικά σε έναν προκαταρκτικό αναβρασμό, λίγο πριν η συζήτηση ανοίξει και επίσημα.

Χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισεμπλούμ δεν κατάφερε να αποφύγει τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών (όχι μόνο της Ελλάδας) για το συγκεκριμένο θέμα, ούτε και ο Μάριο Ντράγκι γλίτωσε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο μεν πρώτος παραδέχτηκε την ανάγκη τόσο της ελάφρυνσης του χρέους όσο και της νέας χρηματοδότησης και ο δεύτερος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα άρχισε να προσδιορίζει τις συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές της ΕΚΤ στη διαπραγμάτευση. Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ δε δύναται εκ των ευρωπαϊκών κανόνων να συμμετάσχει ούτε σε κούρεμα ούτε σε ελάφρυνση – κοινώς τα 9 περίπου δισ. που έχει κερδίσει η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα δε θα επιστραφούν στην Ελλάδα κατά τα πρότυπα των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να απαντήσει στο βασικότερο των ερωτημάτων αν δηλαδή το νέο δάνειο, το νέο πρόγραμμα και το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής συνεπάγονται όρους και μέτρα. Η απάντηση του Ντράγκι είναι θετική. Το ίδιο θετική είναι και η προσέγγιση του Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι για να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές πρέπει να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα και κατά τη γνώμη του Eurogroup δεν έχουν ακόμα γίνει.

Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ επέλεξε προσεκτικά τα λόγια του. Στην κορυφή των μεταρρυθμίσεων έβαλε την εισαγωγή ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, διότι όπως τον έχει πληροφορήσει τόσο η Τρόικα όσο και το Euro working group το παρόν φορολογικό σύστημα παρά τις όποιες τροποποιήσεις συνεχίζει και πάσχει.

Καθώς είναι προφανές όμως ότι η Ελλάδα οδεύει αργά ή γρήγορα σε νέο πρόγραμμα ανοιχτό ερωτηματικό παραμένει ο χρόνος. Κατά τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα υπάρχει ακόμα καιρός, καθώς το πρόγραμμα τελειώνει σε ένα χρόνο. Ο Ντάισεμπλουμ πιο τυπικός συνδέει την ελάφρυνση με το πρωτογενές πλεόνασμα που τεχνικά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί πριν από τον Απρίλιο και οι δύο όμως παραλείπουν να αναφερθούν στον κανόνα του 12μηνου του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί διά της αρμονίας οδού ότι έχει άλλες προθέσεις, το 12μηνο έχει ήδη παρέλθει και μετά τις γερμανικές εκλογές θα σκεφτεί πότε και πώς θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ