ΗΠΑ: Εκατοντάδες νεκροί Αφγανοί στρατιώτες

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νεκροί Αφγανοί στρατιώτες

Περίπου 100 Αφγανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα, αλλά μολαταύτα ο αριθμός αυτός απωλειών δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τους Ταλιμπάν, δήλωσε χθες ο δεύτερος τη τάξει αξιωματικός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

“Κατά μέσον όρο, 50 ως 100 μέλη των αφγανικών δυνάμεων σκοτώνονται κάθε εβδομάδα”, είπε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης από την Καμπούλ.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι οι αφγανικές δυνάμεις υφίστανται “σημαντικές” απώλειες, καθώς είναι παραπλήσιος με εκείνες του στρατού των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση με τις αμερικανικές απώλειες: οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από τις αρχές του έτους είναι περίπου 100.

Περίπου 57.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί είναι ανεπτυγμένοι σήμερα στο Αφγανιστάν, κυρίως εκτελώντας αποστολές εκπαίδευσης και υποστήριξης στις μάχες, στις οποίες κατευθύνουν τους περίπου 350.000 Αφγανούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Σε μια συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα “The Guardian” αυτήν την εβδομάδα, ο διοικητής της αμερικανικής δύναμης και της δύναμης του NATO στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είχε πει ότι “δεν πιστεύει πως οι απώλειες αυτές είναι υποφερτές” για τις αφγανικές δυνάμεις· πάντως, ο Μάιλι εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος.”Οι αφγανικές δυνάμεις έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους. Αντιστέκονται και δεν πιστεύω ότι ο αριθμός των απωλειών τους, έστω κι αν είναι βαρύς, μπορεί να τις κάμψει”.

Το NATO συνεργάζεται με τις αφγανικές δυνάμεις “για τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες ώστε να μειωθούν οι απώλειές τους”, πρόσθεσε ο ίδιος. Η υποστήριξη στην οποία αναφερόταν έγκειται κυρίως στην εκπαίδευση για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων βομβών, μιας από τις κυριότερες απειλές για τις συμμαχικές και για τις αφγανικές δυνάμεις, καθώς και τις τακτικές διακομιδής των τραυματιών σε νοσοκομεία.

Επισημαίνοντας την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αφγανικών δυνάμεων, ο στρατηγός Μάιλι αναφέρθηκε στην αγορά μεταγωγικών και επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 και Mi-17, καθώς και όλμων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ