«Τύμπανα πολέμου» στη Συρία

«Τύμπανα πολέμου» στη Συρία

Μόνο το «ναι» από τον Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται ότι απομένει για να εξαπολυθεί η επίθεση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων κατά της Συρίας.

Από την Τρίτη οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μεσόγειο έχουν τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη ετοιμάζονται στις αεροπορικές βάσεις σε Μεσόγειο, ΗΠΑ και Βρετανία.

Χειρουργικά πλήγματα ακριβείας, αλλά σε μικρή έκταση προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ, να εξουδετερωθούν κέντρα διοίκησης, στρατόπεδα των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χημικών όπλων.

Αυτό είναι το σκιαγράφημα της -υπό προετοιμασία- στρατιωτικής επέμβασης των κατά της Συρίας. Από χθες τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σενάρια σύντομης επίθεσης, που ενδεχομένως να ξεκινήσει την Πέμπτη και να διαρκέσει τρεις μέρες.

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί ανέφεραν πως δυτικοί αξιωματούχοι τους ενημέρωσαν πως επίκειται επέμβαση των δυνάμεών τους.

Ο Μπασάρα Άσαντ από την δική του πλευρά προειδοποιεί ότι η απάντηση της Συρίας σε ενδεχόμενη επίθεση θα είναι άμεση και θα χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν οι δυνάμεις της χώρας.

Διπλωματικό πόκερ

Σε διπλωματικό επίπεδο οι χώρες της Δύσης φαίνεται ότι τηρούν κοινή γραμμή, μαζί με τις αραβικές χώρες υπέρ της επέμβασης. Με τις ΗΠΑ συντάσσονται Βρετανία και Γαλλία. Μόνη εξαίρεση η Ιταλία που δήλωσε πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις, ενώ και η Τουρκία έχει ήδη αναφέρει πολεμική ετοιμότητα.

Στον αντίποδα, Ρωσία και Κίνα τάσσονται στο πλευρό της Συρίας. Μάλιστα η Μόσχα, μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, έκανε λόγο για «καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν από την αρχική τους θέση και τελικά να μην προχωρήσουν στη στρατιωτική επέμβαση.

Η Κίνα χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία «ανεύθυνη και επικίνδυνη», ενώ το Ιράν – σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ – προειδοποιεί πως θα υπάρξουν συνέπειες σε όλη την περιοχή.

Χθες το βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση προλείανε ακόμα περισσότερο το έδαφος για την επίθεση, επιχειρώντας να αμβλύνει και τις διεθνείς αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος του Μπάρακ Ομπάμα Μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «σκοπός της επέμβασης δεν είναι η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, αλλά η παραδειγματική τιμωρία του καθεστώτος για τη χρήση χημικών που αντιβαίνει κάθε κανόνα ηθικής».

Συμφώνησαν για τους στόχους

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πλέουν αυτή τη στιγμή τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους cruise τύπου Tomahawk που μπορούν να καταφέρουν χειρουργικά πλήγματα βαθιά στο έδαφος του αντιπάλου.

Αυτή αναμένεται να είναι η αιχμή του δόρατος του πρώτου κύματος της επίθεσης κατά της Συρίας. Στον Περσικό Κόλπο πλέουν δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να κατευθυνθούν στις ακτές της Συρίας.

Ταυτόχρονα, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι βάσεις του Ινσιρλίκ στην Τουρκία, στη Νάπολη της Ιταλίας, αλλά και η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον αεροπορικά πλήγματα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ