Πάρκινγκ–«κουτιά του σεξ» στην Ελβετία

Πάρκινγκ–«κουτιά του σεξ» στην Ελβετία

«Δεν έχεις αυτοκίνητο, δεν κάνεις σεξ». Αυτή είναι η γενική αρχή του νέου πειράματος που εγκαινιάστηκε χθες στη Ζυρίχη με στόχο τη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας για τις ιερόδουλους, αλλά και την περιχαράκωση της πορνείας από τη δημόσια σφαίρα. Η Ελβετία υπήρξε επί μακρόν διάσημη για την ορειβασία, τις σοκολάτες και τα ρολόγια ακριβείας, αλλά μια λιγότερο γνωστή πτυχή της χώρας είναι ότι έχει νομιμοποιήσει την έκδοση γυναικών από το 1942. Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πορνείας στην Ευρώπη.

Τα «κουτιά του σεξ», όπως αποκαλούνται από τα ελβετικά ΜΜΕ τα καλοσχεδιασμένα πάρκινγκ στο χρώμα του ξύλου, ήταν από χθες έτοιμα να υποδεχθούν τους πελάτες-οδηγούς. Οι μερικές δεκάδες ιερόδουλοι που θα τα χρησιμοποιήσουν ως το νέο στέκι τους θα στέκονται κατά μήκος ενός μικρού δρόμου σε ένα μικρό κυκλικό πάρκο. Η επιλογή και οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιούνται εκεί. Το πάρκο κατασκευάστηκε σε μια πρώην βιομηχανική περιοχή κατά μήκος μιας μεγάλης λεωφόρου. Οι εγκαταστάσεις, που έχουν χρηματοδοτηθεί από δημόσια κονδύλια, θα λειτουργούν όλη τη νύχτα. Διαθέτουν τουαλέτες, λόκερ, τραπέζια καφενείου, ένα ντους και πλυντήριο. Οι άνδρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για κάμερες ασφαλείας, απλώς οι ιερόδουλοι, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ειδική άδεια και να πληρώνουν έναν μικρό φόρο, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα «διακόπτη πανικού» σε περίπτωση κινδύνου, ενώ κοινωνικοί λειτουργοί θα είναι διαθέσιμες για να τις φροντίζουν.

«Ασφάλεια για τις ιερόδουλους. Τουλάχιστον, είναι ένα είδος καταφυγίου για εκείνες. Μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και τις σέβομαι. Κάνουν σπουδαία δουλειά κι έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας εδώ. Δεν είναι εκτεθειμένες σε αφεντικά και προαγωγούς εδώ μέσα», σχολίασε ο Ντάνιελ Χάρτμαν, δικηγόρος με έδρα τη Ζυρίχη. Το περασμένο Σάββατο, ο Χάρτμαν ήταν ένας από τους εκατοντάδες κατοίκους της πόλης, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και δημοσιογράφων, που συνέρρευσαν στον μοναδικό υπαίθριο οίκο ανοχής της Ζυρίχης, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς διατίθενται τα χρήματα των Ελβετών φορολογουμένων. Οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν ότι πήγαν από περιέργεια και πως δεν έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα.

Ελπίζουν πάντως ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια στην πόλη τους. Οι ψηφοφόροι στη Ζυρίχη ενέκριναν το κονδύλι των 2,4 εκατ. ελβετικών φράγκων για τη συγκεκριμένη επένδυση, προκειμένου να μεταφερθεί η πορνεία μακριά από πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου. Ο δήμος σκοπεύει να δαπανά άλλες 700.000 φράγκα τον χρόνο για να συνεχιστεί η λειτουργία του πάρκου.

Πηγή: Kαθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ