Καμία επιείκεια για τον Μπο Σιλάι

Καμία επιείκεια για τον Μπο Σιλάι

Καμία επιείκεια για τον Μπο Σιλάι, τον Κινέζο πολιτικό που κατηγορείται για διαφθορά, υπεξαίρεση κεφαλαίων και κατάχρηση εξουσίας, ζήτησαν οι εισαγγελείς, τόσο επειδή τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται είναι σοβαρά όσο και επειδή ο ίδιος δεν έδειξε μεταμέλεια κατά τη δίκη.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε η πενθήμερη δίκη του πρώην μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί σε χρόνο που αναμένεται να προσδιορισθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Κατά την αγόρευσή του την πέμπτη και τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας προσήψε στον Μπο Σιλάι «εξαιρετικά σοβαρά» αδικήματα, γεγονός που προαναγγέλλει την επιβολή βαριάς ποινής.

Από την έναρξη της δίκης, ο πρώην ανερχόμενος αστέρας της κινεζικής ηγεσίας υπερασπίσθηκε μαχητικά τον εαυτό του καταγγέλλοντας τη μαρτυρία της συζύγου του εναντίον του ως «ασυναρτησίες μιας τρελής», ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Γουάνγκ Λιζούν, πρώην αρχηγού της αστυνομίας της κινεζικής μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ και στενού του συνεργάτη, για τον οποίο είπε ότι ήταν «τρελά ερωτευμένος» με τη σύζυγό του Γκου Καϊλάι.

Ερωτικό τρίγωνο

«Ηταν κρυφά ερωτευμένος με τη (σύζυγό μου) Γκου Καϊλάι και αυτό του προκαλούσε σύγχυση και παραζάλη», δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης που δημοσιεύονται σε μικρομπλόγκ του δικαστηρίου ο Μπο Σιλάι.

Ο Γουάνγκ, από την πλευρά του, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο Μπο τον χτύπησε όταν του είπε ότι η γυναίκα του ήταν ύποπτη για φόνο. «Με χτύπησε ξαφνικά με τη γροθιά του στο αριστερό μου αυτί. Δεν ήταν ένα απλό χτύπημα, αιμορραγούσα για αρκετή ώρα», αναφέρεται στα πρακτικά.

Ο Γουάνγκ Λιζούν ήταν ο άνθρωπος που αναζήτησε άσυλο στην αμερικανική πρεσβεία τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε και κατήγγειλε ότι η Γκου Καϊλάι δολοφόνησε τον Βρετανό επιχειρηματία και στενό φίλο και συνεργάτη του ζεύγους Νιλ Χέιγουντ.

Οι καταγγελίες αυτές ήταν και η αφορμή για να ξετυλιχτεί ένα από μεγαλύτερα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα στην Κίνα, ενώ η Γκου Καϊλάι καταδικάσθηκε πριν από έναν χρόνο σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Χέιγουντ.

Ο Μπο Σιλάι παραδέχθηκε μόνο ότι έλαβε ορισμένες κακές αποφάσεις οι οποίες είχαν άσχημο αντίκτυπο στο κόμμα και το κράτος και είπε ότι «λυπάται γι’ αυτό», τόνισε όμως ότι οι κατηγορίες ήταν «υπερβολικές, ειδικά σε ό,τι αφορά στον ρόλο του στα περιστατικά διαφθοράς».

Θέλοντας μάλιστα να αντικρούσει όσους τον κατηγορούν ότι δωροδοκούνταν με μεγάλα ποσά για να διάγει πολυτελή βίο, δήλωσε στο δικαστήριο ότι φορά τα ίδια μακριά σώβρακα που έχει… από τη δεκαετία του 1960.

«Προσωπικά, δεν δίνω καμιά σημασία στην ενδυματολογική μου εμφάνιση. Τα μακριά σώβρακα που φορώ σήμερα ήταν δώρο της μητέρας μου από τη δεκαετία του 1960», δήλωσε ο Σιλάι. Ο 64χρονος χαρισματικός Σιλάι, που ήταν γνωστός για τα κομψά και επιμελημένα κοστούμια του, υποστήριξε ότι δεν φορά ακριβές φίρμες.

«Σας δηλώνω ότι το κοστούμι που φορώ σήμερα, όπως και όλα όσα έχω στην ντουλάπα μου, ράφτηκαν όλα σε μικρό ραφείο της συνοικίας Σιντζίν στην Νταλιάν», πόλη της οποίας είχε τη διοίκηση τη δεκαετία του 2000.

Χρ. Κατσαρού

 

Κίνα

Νέα έρευνα για διαφθορά στη βιομηχανία πετρελαίου

Στο στόχαστρο της κινεζικής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς έχει μπει ο Γουάνγκ Γιονγκετσούν, ένας από τους έξι αντιπροέδρους της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας China National Petroleum, για «σοβαρές πειθαρχικές παραβιάσεις».

Αν και δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από τις κινεζικές αρχές όταν ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς.

Η έρευνα αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς παρόμοιων ερευνών που διεξάγονται μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών κυβερνητικών υπηρεσιών και κρατικών επιχειρήσεων στα πλαίσια εκστρατείας που έχει ξεκινήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει ότι η διαφθορά βλάπτει… σοβαρά την εικόνα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εξάλλου, μόλις πριν από μία εβδομάδα, ξεκίνησε έρευνα για τον επικεφαλής υποκαταστήματος της China Mobile, για τους ίδιους λόγους μ’ αυτούς του Γουάνγκ Γιονγκετσούν.

Ισχυρός άνδρας

Ο 53χρονος Γουάνγκ είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή στη νοτιοανατολική περιοχή του Νταγκίνκ από το 2009, ενώ από το 2011 είναι ένας από τους έξι αντιπροέδρους της China Natio-nal Petroleum, ενώ φιγουράριζε και μεταξύ των επικρατεστέρων για τη θέση του προέδρου, όταν ο πρόεδρός της Ζιάνγκ Τζιεμίν εγκατέλειψε το πόστο τον περασμένο Μάρτιο για να αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής που επιβλέπει τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας.

Ωστόσο, έκτοτε ο Γουάνγκ έχει βρεθεί στο στόχαστρο της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, ενώ από τον Μάιο η υπηρεσία «κάνει φύλλο και φτερό» πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την εκστρατεία… «καθαρά χέρια», αντιπαραβάλλοντας τη δίκη του Μπο Σιλάι που ολοκληρώθηκε χθες, ενώ και πολλοί Κινέζοι υψηλόβαθμοι κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν πόσο… μετρημένοι και αδιάφθοροι είναι.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ