Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Κονγκό

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Κονγκό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει θορυβηθεί από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μεταξύ της οργάνωσης Μ23 και του στρατού και έκανε εκ νέου έκκληση στη γειτονική Ρουάντα να σταματήσει να παρέχει στήριξη στους αντάρτες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις επιθέσεις της οργάνωσης, κατά τις οποίες τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο στην πόλη Γκόμα, στο ανατολικό Κονγκό.

«Ζητούμε επειγόντως από τις κυβερνήσεις της Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και της Ρουάντα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση των συγκρούσεων ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για κλιμάκωση των εθνοτικών συγκρούσεων στη Γκόμα και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιτείνει τις εντάσεις».

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την αποστολή του ΟΗΕ στο Κονγκό, την MONUSCO, να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες που σχετίζονται με διασυνοριακούς βομβαρδισμούς. Η κυβέρνηση της Ρουάντα είχε αναφέρει ότι 5 εκρήξεις από βόμβες σημειώθηκαν σε περιοχές της επαρχίας της την Παρασκευή, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει ρίψη πυραύλου.

Η Ρουάντα κατηγόρησε τον στρατό του Κονγκό για τις επιθέσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ