Στα δικαστήρια για τα σκίτσα του Ιβ Σεν Λοράν

Στα δικαστήρια για τα σκίτσα του Ιβ Σεν Λοράν

Ούτε μετά θάνατον δεν καταφέρνει να βρει γαλήνη ο Ιβ Σεν Λοράν. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, το όνομά του έχει βρεθεί στη μέση μιας αναπάντεχης δικαστικής διαμάχης που απειλεί την υστεροφημία του. Πρωταγωνιστές; Ο επί πολλά χρόνια σύντροφός του Πιερ Μπερζέ και ο πρώην σοφέρ του, Φαμπρίς Τόμας. Αιτία; Περίπου τετρακόσια σκίτσα ανυπολόγιστης αξίας, που φέρουν την υπογραφή καθώς και τις ενδόμυχες σκέψεις του Γάλλου σχεδιαστή, αλλά φαίνεται ότι έπεσαν σε λάθος χέρια.

 

Ο πρώην σοφέρ του, Φαμπρίς Τόμας

 

Τα περισσότερα από τα σκίτσα αυτά απεικονίζουν κομψές δημιουργίες του Γάλλου σχεδιαστή, ο οποίος τη δεκαετία του ’60 ως διάδοχος του Ντιόρ έφερε την επανάσταση στη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Κάποια από αυτά όμως θα ήταν φρόνιμο να παραμείνουν κρυφά, καθότι πιο ιδιωτικά: ερωτικά σχέδια στο όριο της πορνογραφίας, αλλά και καμιά δεκαριά καρικατούρες σημαντικών προσωπικοτήτων σε ακατάλληλες πόζες. Σκίτσα που ο πρώην σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν και κύριος φύλακας του έργου του, Πιερ Μπερζέ, θα ήθελε να κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα για να μην εκτεθεί το όνομα του Γάλλου μόδιστρου. Όχι τυχαία, τη δική του πόρτα χτύπησαν κάποιοι απεσταλμένοι από τη Γερμανία προκειμένου να του προτείνουν να τα αγοράσει προς 12 εκατομμύρια ευρώ, ειδάλλως θα τα δημοσιοποιήσουν!

 

Το alter ego του Ιβ Σεν Λοράν όμως, που παρέμεινε δίπλα του ακόμη και μετά το τέλος της σχέσης τους το 1978, έσπευσε να καταθέσει καταγγελία για αδικαιολόγητη κατοχή, πλαστογράφηση και απόπειρα εκβιασμού. Ο Μπερζέ υποστήριξε ότι τα σκίτσα κλάπηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τον Φαμπρίς Τόμας, τον άντρα που ο Ιβ Σεν Λοράν είχε προσλάβει ως σοφέρ και στη συνέχεια έκανε εραστή του. «Πιστέψτε με, ο Ιβ δεν θα χάριζε τριακόσια σκίτσα σε κανέναν. Ένα-δύο, το πολύ. Αλλά τριακόσια, σε καμία περίπτωση» δηλώνει με πάσα βεβαιότητα ο Μπερζέ.

Ο Τόμας, από τη μεριά του, ο οποίος χώρισε από τον σχεδιαστή το 1992 και έκτοτε αποσύρθηκε σε ένα χωριουδάκι στον Καναδά, επιμένει ότι τα σκίτσα τού τα είχε δωρίσει ο Ιβ Σεν Λοράν ως ανταμοιβή για την αφοσίωσή του στη δύση της καριέρας του. Και εκείνος με τη σειρά του τα είχε δωρίσει το 1994 σε έναν εκατομμυριούχο Γερμανό τον οποίο φρόντιζε. Οι δυο τους επιχείρησαν μαζί να τα πουλήσουν στον Μπερζέ το 1999, ζητώντας του 20.000 ευρώ για να τα καταστρέψουν. Αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν συνέβη ποτέ. Ο Τόμας επιμένει τώρα ότι έχει πολλά χρόνια να επικοινωνήσει με τον Γερμανό φίλο του και ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τον νέο εκβιασμό προς τον Μπερζέ. Το αν λέει ή όχι την αλήθεια, θα το κρίνει πλέον το δικαστήριο.

Πηγή: Espresso

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ